Jari Silomäki:

Tunteiden maantiede

Kuva: Jari Silomäki, sarjasta Tunteiden maantiede, 2009–2020.

Jari Silomäki:

Tunteiden maantiede

Suomen valokuvataiteen museo
Suuri näyttelytila

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki

25.9.2020–6.1.2021
Teoskuvia

Jari Silomäen (s. 1975) Tunteiden maantiede tallentaa 2000-luvun tapahtumia: kehittyvien maiden nopeaa vaurastumista ja eriarvoistumista, internetin servereiden pyörittämää yhteistä kotimaata, oman henkilöhistorian julkista esittämistä ja intimiteettisuojaa sekä eurooppalaisen poliittisen populismin vaikutusta yksilön elämään.

Silomäen työskentelyn keskipisteenä on jo kahden vuosikymmenen ajan ollut yksilön sijoittuminen oman aikansa yhteiskunnalliseen kertomukseen. Hienovaraisten ja yksityisten tarinoiden avulla hän näyttää meille suuria maailmanpoliittisia tapahtumia. Ilmaisukeinona on tarinallinen dokumenttivalokuva, jossa esiin nousee tekstin ja kuvien liitto.

Silomäen teoskokonaisuudet syntyvät vuosien seuraamisen, tutkimisen, rakentamisen ja kuvaamisen kautta. Hän ammentaa tarinoita omasta elämästään, kohtaamiensa ihmisten elämästä sekä tarttuu tuntemattomien tarinoihin, joita etsii esimerkiksi Internetistä. Yksi näyttelyn teossarja, Otteita sääpäiväkirjastani, on aloitettu jo 2000-luvun alussa ja täydentyy edelleen. Tunteiden maantiede on taiteilijan tähän asti laajin soolonäyttely, jonka teoksista suurin osa nähdään nyt ensimmäistä kertaa.

 

   

Suomen valokuvataiteen museo
Suuri näyttelytila

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki

25.9.2020–6.1.2021
Teoskuvia
Skip "More on the subject" liftups

More on the subject

Näkökulmia Näyttelyyn: Jari Silomäki, Tunteiden maantiede

Tule ja koe
Tunteiden maantiede -näyttelyyn liittyvä harjoitemateriaali tarjoaa erilaisia toiminnallisia näkökulmia näyttelykokemuksen tueksi. Kuvaamiseen, kirjoittamiseen ja keskusteluun kannustavissa harjoitteissa sivutaan muun muassa. metodikuvaamista, vaurauden esittämistä valokuvissa sekä valokuvan ja empatian suhdetta.

Ihmeellisiä valokuvia luokkanoususta

Muualla verkossa

Valokuvataiteen museon näyttelyamanuenssi Reetta Haarajoki kirjoittaa Jari Silomäen Ihmisrakas Kalpana – Luokkanousuni tarina -teoskokonaisuudesta Koneen säätiön Rohkeus -blogissa.

 

15: Valokuvan kerronnallisuus

Podcast
Valokuvataiteilija Jari Silomäki ja Valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka keskustelevat dokumentaarisuudesta ja kerronnan tavoista valokuvataiteessa.