Elina Brotherus: I Hate Sex, 1996. Suomen valokuvataiteen museo.

Valokuva ja video

Sara Hildénin taidemuseo järjesti yhdessä Suomen valokuvataiteen museon ja Suomalaisen videotaiteen levityskeskuksen AV-arkin kanssa kaikki Sara Hildénin taidemuseon näyttelytilat kattavan suomalaista uutta valokuva- ja videotaidetta esittelevän suurnäyttelyn.

KUVITELMIA

Näyttelyn valokuvataiteen osaston nimenä on KUVITELMIA. Teokset on valittu pääosin Suomen valokuvataiteen museon kokoelmista. Näyttelyn keskeisenä tavoitteena on ensimmäistä kertaa esitellä Suomessa laajana yhteisnäyttelynä niiden suomalaisten valokuvataiteilijoiden tuotantoa, jotka viime vuosina ovat nostaneet maamme yhdeksi johtavista valokuvamaista maailmassa.

KUVITELMIA - näyttelyssä ovat mukana ainakin seuraavat taiteilijat: Elina Brotherus, Veli Granö, Ilkka Halso, Jan Kaila, Pertti Kekarainen, Marjaana Kella, Ola Kolehmainen, Andrei Lajunen, Jouko Lehtola, Tuomo Manninen, Juha Metso, Juha Nenonen, Jorma Puranen, Heli Rekula, Jari Silomäki, Heidi Tikka, Santeri Tuori ja Salla Tykkä.

KUVITELMIA johdattaa ajattelemaan kuvaa katsoessamme syntyviä mielentiloja. Kuvitelmien avulla ajattelemme usein jotain tuntematonta tai kaivattua. Valokuvat herättävät jokaiselle tuttuja tunteita: riemua ja rakkautta, kaipuuta ja menetyksen pelkoa. Nykyvalokuvien kautta paljastuu entistä henkilökohtaisempi maailma. Kuvissa käsitellään niukkoja ja arkisia yksityiskohtia. Näennäisesti vähäpätöiset asiat nousevat kuvan pääaiheeksi. Suuret värivalokuvat käsittelevät nyt pieniä kertomuksia.

Näyttelystä valmistuu kevään aikana kovakantinen laaja näyttelykirja.

AJATELMIA

Näyttelyn videotaiteen osaston nimenä on AJATELMIA. Videot ovat pääosin AV-arkin levityksessä olevia teoksia. Valokuvan tavoin myös uusi suomalainen videotaide uskoo eriytyneisiin kokemuksiin ja useisiin vastauksiin. AJATELMISSA on kyse ihmisenä olemisesta ja identiteetistä. Näyttelyn videoteosten ilmaisuasteikko vaihtelee minimalismista performanssiin, mutta yhteistä on aina yksilön suhde yhteisöön.

AJATELMIA - näyttelyssä ovat mukana ainakin seuraavat taiteilijat: Elina Brotherus, Gun Holmström, Juha van Ingen, Tuomo Kangasmaa & Sami van Ingen, Heta Kuchka, Johanna Lecklin, Erkka Nissinen, Anneli Nygren, Kati Rapia, Heli Rekula, Iiris Saaren-Seppälä, Pekka Sassi, Salla Tykkä ja Maria Ylikoski.

 Näyttelyn yhteistyö-kumppanina on Tampereen Särkänniemi Oy.

Sara Hildénin taidemuseo
8.3.–1.9.2002
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy