Ismo Kajander: Sarjasta Portsa

Ismo Kajander
Vintage 17.4.-2.8.2015

Vintage-näyttelyssä Ismo Kajander esitellään vihdoinkin nimenomaan valokuvaajana. Monipuolisena taiteilijana, kirjoittajana, opettajana ja Valokuvagalleria Hippolyten perustajana tunnettu Kajander kuvasi ensimmäiset valokuvansa teini-iässä. Valokuvaajana hänen tiensä ei ole ollut suora, vaan kulkenut lehtikuvauksen ja valokuvauksen opettajan roolien kautta dokumentarismista valokuvallisiin päähänpistoihin sekä kuviin, joissa raja valokuvan ja esineen välillä on ohut, jopa olematon.

Valokuvaus on ihmeellinen keksintö.

Kajander oli 1970- ja -80-luvuilla kiihkeä dokumentaarisen valokuvauksen puolustaja. Kajanderin tekstit synnyttivät rajuja kiistoja siitä, mitä valokuvaus on, tai mitä sen pitäisi olla. Tiukan dokumentaristisen otteen pehmennyttyä Kajanderin valokuvia on leimannut leikkisä romanttisuus. Kajanderin valokuvia ja hänen esinekoosteitaan yhdistää löytämisen ilo ja oivaltava yhdistely. Kajander on poiminut näkemiään asioita ja asettanut ne näytteille, altistanut ne kirjallisille tulkinnoille sekä lukemattomille viittauksille taiteen ja valokuvauksen historiaan.      

Vintage-näyttely esittelee Ismo Kajanderin keskeiset valokuvasarjat. Suurin osa esillä olevista valokuvista on vintage-vedoksia, osin jopa ripustusta myöten uskollisina alkuperäiselle esillepanolle. Ihmisläheinen, vuosina 1975–1983 kuvattu valokuvasarja Portsa vie katsojan Kajanderin lapsuusmaisemiin Turun työläiskaupunginosaan. Muotokuvia on esillä humoristisessa Perhoskokoelmassa, jota Kajander kutsuu "köyhän miehen Irving Penn -jäljitelmäksi", sekä 9 x 12 –muotokuvasarjassa. Lisäksi esillä on tietenkin Kajanderin, ikuisen ironisen romantikon, rakkaudenosoituksia Pariisille ja rakkaudelle itselleen.

Entäpä nykyään, kuvaako Ismo Kajander edelleen?

”En TODELLAKAAN”, hän väittää, mutta myöntää heti perään liioitelleensa. Toisinaan ohimenevä havainto tai päähänpisto saa hänet edelleen innostumaan. Silloin hän kaivaa taskustaan vaimonsa surkean digi-Minoltan ja näppää kuvan. Mutta ihan joskus vain, ja silloinkin huvikseen.

Ismo Kajander (s. 1939 Turussa) on toiminut paitsi valokuvaajana myös taiteilijana, kirjoittajana, valokuvagalleristina ja opettajana. Kajander opiskeli Turun taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja Helsingin yliopistossa. Hän siirtyi valokuvan pariin 1960-luvun lopulla ja muun muassa opetti viisitoista vuotta valokuvausta Taideteollisessa korkeakoulussa sekä toimi Turun Piirustuskoulussa. Kajander oli vuonna 1978 perustamassa ja pyörittämässä valokuvagalleria Hippolyteä, joka on esitellyt Suomessa paitsi ajankohtaiset suomalaiset valokuvaajat myös valtavan määrän kansainvälisiä valokuvauksen klassikoita. Ismo Kajander on palkittu useilla Suomen valtion taiteilijoille myöntämillä tunnustuksilla.

 

Näyttelyn yhteydessä julkaistu kirja kerää Ismo Kajanderin valokuvatuotannon yksiin kansiin

Vintage-näyttelyn yhteydessä julkaistu saman niminen kirja kerää Kajanderin valokuvatuotannon yksiin kansiin.

Kirjan tekstit ovat kirjoittaneet Ismo Kajander ja Anna-Kaisa Rastenberger. Graafisen ilmeen on suunnitellut Ilkka Kärkkäinen. Kirjan on kustantanut Musta taide - Aalto Arts ja sen on toimittanut Tuomo-Juhani Vuorenmaa. Teosta ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö, Suomen Kulttuurirahasto sekä Visuaalisten taiteiden toimikunta.

Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-rappu, Helsinki

17.4.–2.8.2015
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy