Markku Lähdesmäki, sarjasta Voimala

Markku Lähdesmäki
Voimala

Noin vuosi sitten ystäväni Ilkka Mukkala kertoi minulle Hanasaaren voimalasta ja sen ainutkertaisesta tunnelmasta. Paikka teki minuun heti suuren vaikutuksen.

Ensimmäisessä kuvassa mallina oli Ilkka itse. Osaan kuvista sain malleiksi voimalassa työskenteleviä ihmisiä. Jotkut kuvattavat löysimme järjestäjä Minna Sorvojan arkistoista. Loput poimimme Rantatien Esson kahviosta.

Kuvaus oli alunperin suunniteltu muutaman päivän kestäväksi. Se venyi kuitenkin pariksi viikoksi, kun paluulentoni Kaliforniaan peruuntui syyskuun 11. päivän tapahtumien takia.

Halusin tallentaa kuviini Voimalan teollista arkkitehtuuria: putkien muotoja, venttiilien kahvoja ja mittareiden lukematonta määrää. Sijoittamalla henkilöt osin kuvitteellisiin tilanteisiin halusin tuoda huumoria miljöön raskauteen.

Näyttelyn kuvat ovat toden ja mielikuvituksen yhdistelmä, jossa työ ja tauko, itä ja länsi, aika ja ajattomuus sekoittuvat toisiinsa. Mark Twain sanoi: "Pidän työstä. Saatan katsella sitä tuntikausia." Toivottavasti pääsen näillä kuvillani edes lähelle samaa.

-Markku Lähdesmäki

Markku Lähdesmäki on asunut ja työskennellyt Suomessa, Lontoossa ja Kaliforniassa. Hän on voittanut valokuvillaan Varsovan Biennalessa, Benson & Hedges -kilpailussa ja ensimmäisenä ei-brittiläisenä valokuvaajana kultaa Association of Photographers -järjestön The Award -kilpailussa.

Mainoskuvillaan hän on voittanut palkintoja suomalaisten kilpailujen ohella Cliossa, Epicassa ja New Yorkissa. Vuonna 1998 hänelle myönnettiin ansioistaan Platinahuippu.

Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-rappu, Helsinki

15.11.–22.12.2002
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €, 16/6/0 € 1.1.2024 alkaen
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy