Rainer Sopanen Kuva kirjasta Soita sinä, me voimistelemme, 1933 Kustannusosakeyhtiö OTAVA, kuva-arkisto

VOLTTI – TAIDE JA URHEILU

Henkinen ja ruumiillinen on perinteisesti mielletty toistensa vastakohdiksi, vaikka taiteen ja liikunnan historiassa on paljon yhteisiä tavoitteita. Nykyaikana urheilu ja kuvataide ovat lähestyneet toisiaan: taiteilijat ilmaisevat kehollaan esimerkiksi valokuva- ja videotaiteessa sekä performanssiesityksissä. Toisaalta urheilijat "psyykkaavat" mieltään ja analysoivat suorituksiaan monitieteellisesti.

Tänä päivänä keskustelua herättää urheilun ihanteiden ja suorituskyvyn keinotekoisen kohottamisen yhteen törmääminen. Taiteessa etsitään kommunikaatio- ja ilmaisutapoja arjen ympäristöistä ja omakohtaista kokemuksista - siis lenkkipoluilta, kuntosaleilta ja uimahalleista.

Näyttelyssä on esillä teoksia, joissa on käytetty ilmaisuvälineenä urheilusuoritusta tai liikkuvaa kehoa ja fyysisyyden mielikuvaa. Teoksissa käsitellään urheiluun ja ruumiillisuuteen liittyviä sosiaalisia ja psykologisia sisältöjä: maskuliinisuutta ja feminiinisyyttä, voimaa ja heikkoutta, valtaa ja aggressiota, leikkiä ja itseilmaisua. Näyttelyssä voi tutustua urheilufanin intoon, maratonjuoksijan kivunsekaiseen hurmioon, tanssin esteettisyyteen ja budolajien kehon hallintaan. Museoarkistoista lainatut vanhat voimistelukuvat kertovat 1900-luvun alun klassisista ihanteista; veistoksellisuudesta, tunteen jaloudesta ja vitaalisuudesta.

Näyttelyssä on teoksia mm. seuraavilta taiteilijoilta: Ulla Jokisalo, Harri Larjosto, Aurora Reinhard, Petri Hytönen, Sirkku Ala-Harja, Jari Haanpää, Sakari Viika, Riitta Uusitalo, Helinä Hukkataival, Teija Immonen, Reijo Paavilainen.

Voltti-näyttely on Rauman taidemuseon ja Lönnströmin taidemuseon tuotantoa.

Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki

5.7.–15.9.2002
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy