Seppo Renvall, Wallpaper. Kuva: Virve Laustela, Suomen valokuvataiteen museo.

Seppo Renvall
Wallpaper

Suomalaisen mediataiteen festivaali view04 esittää:

Wallpaper on kolmen videokuvan installaatio, joka hyödyntää kuvamateriaalia Renvallin pitkästä kokeellisesta elokuvasta FILM1999. Installaatio on São Paulon biennaalityö vuodelta 2002, jota ei ole aikaisemmin nähty Suomessa. Kuusikanavainen äänimailma on toteutettu yhteistyössä Aslak Christianssonin kanssa.

"Se on eräänlainen antielokuva, koska kyllästyin täysin TV:stä tuleviin elokuviin. Sitä voisi sanoa ambient-filmiksi, se on tapettimainen; sitä voi katsoa, mutta siinä ei ole yhtä tarinaa tai yhtä ideaa. Tein päätöksen kuvata materiaalia yhden vuoden ajan, mutta kuvasin pääasiassa juttuja, jotka eivät ole kiinnostavia. Jos näin jotakin mielenkiintoista, kuvasin toiseen suuntaan, tapahtuman vierestä."

-Seppo Renvall FILM1999-elokuvastaan Pohjoismaisen nykytaiteen biennaalin Momentumin näyttelyluettelossa Park, 2000.

 

"Uudelle installaatiolle on tyypillistä immersiivisyys, jolloin olemassaoleva todellisuus ikäänkuin kaikkoaa hetkeksi samaan tapaan kuin syventyessäsi kirjaan tai elokuvaan. Teoksen filmimateriaalin kuvasto ei itsessään tarjoa uppoutumisen kohdetta, esimerkiksi kertomusta, vaan se pikemminkin kannustaa kokijaa uppoutumaan omiin muistoihinsa, omaan elämäänsä tarjoamalla niin visuaalisia kuin auditiivisiakin silmänräpäyksiä jokapäiväisestä elämästämme. Teos toimii heijastuspintana, ympäristönä, samoin kuin uni tai ajatus, joka mielessämme emme näe todellisuutta vaan alitajunnan kerrostumia - pettymyksiä, toiveita, unelmia."

-Paula Toppila Wallpaper-installaatiosta Seppo Renvall - Films and
Videos 1991-2001 -julkaisun esipuheessa, 2002.

 

"Koska rytmi on olennainen elementti Renvallin filmeissä, ne tuntuvat suorastaan vaativan ääntä seurakseen. Onkin tärkeää mainita Renvallin yhteistyö monien muusikkojen, DJ:en ja ääniasiantuntijoiden kanssa. Erityisesti yksi heistä on nimettävä tässä yhteydessä: Aslak Christiansson, joka on vastuussa ääniraidoista ja äänimaailmasta suuressa osassa Renvallin töitä. Christiansson työskenteli alunperin
teatterissa äänisuunnittelijana. Edelleen jatkuva yhteistyö Renvallin kanssa alkoi 1994 lyhytelokuvassa Tanssien lyhyesti. [...] Voidaan sanoa, että monissa Renvallin lyhytelokuvista jopa puolet sisällöstä syntyy äänimaailman myötä, joten miesten yhteistyön merkitystä ei voi aliarvioida."

-Paula Toppila Wallpaper-installaatiosta Seppo Renvall - Films and
Videos 1991-2001 -julkaisun esipuheessa, 2002.

 

Kiitos yhteistyöstä: Pirkko Siitari / Suomen valokuvataiteen museo ja Jorma Saarikko / PRO AV Saarikko Oy.

Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

16.1.–1.2.2004
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy