Konsttestarna

Vad är konsttestarna?

Konsttestarna tar med alla Finlands åttondeklassare på högklassiga konstbesök. Varje år har cirka 60 000 unga och deras cirka 5 000 lärare erbjudits möjlighet att besöka ett eller två högklassiga kulturmål i Finland.

Vi bjuder skolgrupper på inträdesbiljetter och resor till exempel till en opera, teater, konsert eller konstutställning. Besöken passar in i läroplanens mål och möjliggör till exempel för skolorna ett konstbetonat samarbete inom flera läroämnen. Samtidigt erbjuder de nya lärmiljöer utanför skolbyggnaden.

När konstinstitutioner och konstnärer får direkt respons från en ung publik kan de utöka och utveckla sitt utbud för unga.

Konsttestarna bidrar med en ytterligare resurs för konst-, medborgar- och demokratifostran i skolorna. Målet är att undanröja alla hinder för deltagande för att unga ska få tillgång till likvärdiga konstbesök oavsett funktionsvariation, modersmål eller hemort.

Verksamheten Konsttestarna inleddes läsåren 2017–2020 på initiativ av Suomen Kulttuurirahasto. Utöver huvudfinansiären Suomen Kulttuurirahasto är även Svenska kulturfonden med och finansierar verksamheten. Hösten 2020 anslöt sig dessutom undervisnings- och kulturministeriet till finansiärerna med riksdagens beslut. Verksamheten koordineras av Förbundet för barnkulturcenter i Finland.

Hjälper fotografier oss att vidga vår världsbild? Det tänker vi på under Fotografiska museets Konsttestarna-guidning 2024.

 

 

Konsttestarna vid Finlands fotografiska museet 2022. Bild: Virve Laustela, Finlands fotografiska museum

På andra webbplatser

Adress
Kämp Galleria
Mikaelsgatan 1, 00100 Helsingfors
Se på kartan Kämp Galleria
Öppettider
må–fre 11–20, lö–sön 11–18
Biljetter
16/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.
Adress
Kabelfabriken
Kabelplatsen 3, 00180 Helsingfors
Se på kartan Kabelfabriken
Öppettider
ti–sö 11–18, ons 11–20
Biljetter
12/6/0 €, 16/6/0 € från 1.1.2024
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.