Konsttestarna

På vilka sätt kan tid, berättelser och fotografier lära oss empati för andra?


Under våren 2023 är Finlands fotografiska museum igen en av många Konsttestarna -organisationer och erbjuder funktionella Konsttestarbesök för 800 ungdomar. Under besöket bekantar sig grupperna med fotokonstnären Maija Tammis verk. I Tammis utställning Empatimaskin möter åttondeklassarna en kameleont och en syrsa och närmar sig frågan om möjlighet till empati genom gemensamma diskussioner och engagerande övningar.


***

Konsttestarna är Finlands största program i konstfostran. Verksamheten tar med alla åttondeklassare i Finland och deras lärare på 1–2 högklassiga konstbesök om året. Vår verksamhet når årligen 65 000 personer i alla kommuner i Finland. Kärnan i vår verksamhet är att erbjuda unga nya konstupplevelser och ge dem redskap att bilda informerade åsikter om sina upplevelser. Vad tycker de om sina upplevelser? Skulle de besöka stället igen?


Verksamheten Konsttestarna inleddes läsåren 2017–2020 på initiativ av Suomen Kulttuurirahasto. Utöver huvudfinansiären Suomen Kulttuurirahasto är även Svenska kulturfonden med och finansierar verksamheten. Hösten 2020 anslöt sig dessutom undervisnings- och kulturministeriet till finansiärerna med riksdagens beslut. Verksamheten koordineras av Förbundet för barnkulturcenter i Finland.

 

Kasvi kuvattuna studiossa mustaa taustaa vasten. Kasvin lehdellä on kulkusirkka.
Maija Tammi: Detalj av konstverket Hulda & Lilli, 2023.

 

 

 

På andra webbplatser

Som förhandsmaterial inför Konsttestarna besöket har museet producerat en podd, där Maija Tammi berättar om utställningens teman och sitt arbete som konstnär.
Utställningen reflekterar över varför man ska lyssna på och förstå känslor, men varför det inte lönar sig att blint lita på dem.
Här hittar du information om praktiska saker som möjliggör ett smidigt besök i utställningslokalerna på Finlands fotografiska museum på Kabelfabriken.
Adress
Kämp Galleria
Mikaelsgatan 1, 00100 Helsingfors
Se på kartan Kämp Galleria
Öppettider
må–fre 11–20, lö–sön 11–18
Biljetter
16/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.
Adress
Kabelfabriken
Kabelplatsen 3, 00180 Helsingfors
Se på kartan Kabelfabriken
Öppettider
ti–sö 11–18, ons 11–20
Biljetter
12/6/0 €, 16/6/0 € från 1.1.2024
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.