Coyote Park: Divinely Protected, 2022

Roza Ahmad, Coyote Park, Iida Valmé
Din kropp förändrar allting

Din kropp förändrar allting, en utställning med verk av tre konstnärer, Roza Ahmad, Coyote Park och Iida Valmé, berättar om relationen mellan samtida fotografi och trans- och queertidentitet. Konstnärerna arbetar med ämnen som glädjen i att dela ett motstånd och om hur trans- och queerliv möjliggörs genom berättelserna som berättas om dem.   

För marginaliserade människor kan det vara livsomvälvande att se bilder av andra som delar våra erfarenheter. De kan möjliggöra att vi hittar oss själva. Genom bilder och berättelser kan vi förstå att det finns fler som oss, att vi alltid har funnits. I bästa fall påminner de oss om att vi kan leva lyckliga liv i kroppar som mår bra, är älskade och firade. 

Verken i utställningen handlar om trans- och queerliv som frodas i sprickorna av förtryckande samhälleliga strukturer. Detta möjliggörs av de olika gemenskaperna som vi skapar och lever i. Ahmad, Park och Valmé berättar i sina verk om skönhet, kärlek och välmående som finns i trans- och queergemenskaper. Dessa lyckas att växa på grund av en ständig omsorg från sina medlemmar och har sina rötter i det arbetet som våra föregångare lade ner när de kämpade för sin – och vår – rätt leva ut.  

Eftersom många av våra queera syskon som kom före oss har tvingats leva i smyg finns majoriteten av deras liv och kamp inte bevarade i fotografier. Förändringar i kulturen och användningen av sociala medier har möjliggjort att vi idag kan ta del av bilder av marginaliserade erfarenheter som tidigare inte har varit synliga. Detta har gett oss tillgång till berättelser som inte enbart fokuserar på svårigheterna med att leva liv som queer eller trans. Vi är, och har, så mycket mer.  

Den ökade synligheten har tyvärr inte bara varit förmånligt, den har medfört mer bevakning, förtryck och våld i våra liv. Våra mänskliga rättigheter används som spelpjäser i politiken och kapitalismen utnyttjar representationen av olika minoriteter genom att göra dem till konsumerbara bilder. Den här hypersynligheten gör oss mer sårbara för systematiska attacker. I stunder som den här är det viktigt att vi blir synliga på våra egna villkor. Vi måste fortsätta att ta tillbaka våra bilder, våra kroppar och våra gemenskaper så att de kan vara platser för vägran och samspel. Att fortsätta finnas trots strukturer som försöker att göra det omöjligt kan skapa radikal förändring.  

Orlan Ohtonen, utställningens kurator.

Finlands Fotografiska Museum
0. våningen

Kabelfabriken, Kabelplatsen 3, Helsingfors

22.4.–3.9.2023

Evenemang
Perjantaina 21.4.2023 klo 20-0.30 Kaapelimuseoilla nähdään ELEMENTS MINI BALL x Night at the Museum- tapahtuma.
Evenemang
Kehosi muuttaa Kaiken -näyttelyn taiteilijat kertovat teoksistaan taiteilijatapaamisessa Valokuvataiteen museolla sunnuntaina 23.4.2023 klo 14-15.
Adress
Kämp Galleria
Mikaelsgatan 1, 00100 Helsingfors
Se på kartan Kämp Galleria
Öppettider
må–fre 11–20, lö–sön 11–18
Biljetter
16/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.
Adress
Kabelfabriken
Kabelplatsen 3, 00180 Helsingfors
Se på kartan Kabelfabriken
Öppettider
ti–sö 11–18, ons 11–20
Biljetter
12/6/0 €, 16/6/0 € från 1.1.2024
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.