Heikki Willamo:

En mytisk resa

”Yritän katsoa maailmaa, josta kaikki alkoi, löytää ihmisen ja eläimen kohtaamisen ytimeen. Katson ikivanhoja kuvia, pohdin omia kuviani ja kysyn: miksi eläinkuvan tekeminen on niin tärkeää?” —Heikki Willamo

Heikki Willamo:

En mytisk resa

Finlands Fotografiska Museum
Finlands fotografiska museum

17.5.–13.8.2017
Bilder
En mytisk resa handlar om det årtusenden långa förhållandet mellan djur och människor. Den vill nå den istida jägarens upplevelse av naturen och djuren. Utgångspunkten för verken på utställningen var mänsklighetens äldsta kända konstverk: grott- och klippmålningarna. Som reseledare fungerar björnar, älgar, vildrenar, utdöda uroxar, mammutar och vildhästar. 

Heikki Willamo har länge studerat klippmålningar samt myter och föreställningar om djur. I forna kulturer var djuren en viktig källa till föda och råvaror, men de hade också en djupare innebörd. Via djuren gestaltade människorna kanske sin egen plats i biosfären och sökte uppnå en förening med världsalltet.

"Bland djuren var särskilt de stora däggdjuren viktiga. De var laddade med kraft och hade kontakt med andevärlden. De var kanske klanernas mytiska förfäder, jägarnas andehjälpare och schamanernas hjälpdjur. Av dem gjorde människorna bilder djupt under jorden – i grottornas innandömen som var laddade med kraft." – Heikki Willamo

Fotografierna på utställningen En mytisk resa har tagits under fotoresor åren 2010–2016 som sträckte sig från Karislojo till Ishavets rand, till Varanger i Norge och till Island. En mytisk resa har också publicerats som bok utgiven av Maahenki.

I samband med utställningen visas Perttu Saksas kortfilm Eläimen Kuva (Bilden av ett djur, 2017). I filmen spelas Verneri Pohjolas och Mika Kallios improvisationsmusik, som förenas med tankar om naturen och djuren, dramatiserade utifrån Heikki Willamos texter.

Utställningen har producerats i samarbete med konstmuseet i Salo.

 

Finlands Fotografiska Museum
Finlands fotografiska museum

17.5.–13.8.2017
Bilder