Ritva Kovalainen: Keskimmäinen vaara, 2018.

Ritva Kovalainen & Sanni Seppo
Nordanvindsskogen

”Vi är så vana vid landskap som bearbetats av människan att bilden av en skog i naturtillstånd hotar att försvinna från vårt medvetande.”

 

Nordanvindsskogen är den avslutande delen av Ritva Kovalainens och Sanni Seppos skogstrilogi, som baserar sig på fotokonstnärlig forskning och sammanfattar ett trettio år långt arbete med skogsmotiv. De tidigare delarna i trilogin är Trädens folk (1997), som pejlar den finska skogsmytologin, och Skogsvårdsåtgärder (2009), som beskriver skogsbrukets avigsidor.

Nordanvindsskogen är en beskrivning av våra naturskogar som mångformiga livsuppehållande miljöer. Den beskriver dessa rika ekosystem som våra barrskogar i bästa fall utgör. Utställningen behandlar också hoten mot skogsnaturen och hur den försvinner.

En naturskog är en skog som har bibehållit de egenskaper som upprätthåller mångfalden. Träd av olika åldrar och arter upprätthåller naturens mångfald. Naturskogarna är organismsamhällen som består av tusentals växter, svampar, djur, urorganismer, arkéer och bakterier.

Största delen av våra skogar har till följd av intensivt skogsbruk väsentligen förvandlats till något annat än vad de hade varit av naturen. Skogar i naturtillstånd, orörda skogar, utgör numera endast 1 procent av våra skogar. Det finns fortfarande lite flera skogar där naturskogens struktur och artförekomst inte på avgörande sätt påverkats av mänsklig verksamhet. Också de minskar alltjämt vid avverkningar.

Bilderna på utställningen består till största delen av skyddsområden i trakterna kring östgränsen, från Norra Karelen till Lappland. På andra håll i Finland finns det bara små separata spillror av naturskog kvar.

Utställningen uppmanar oss att identifiera skillnaden mellan en naturskog och en ekonomiskog – att tala om skogar med prefix, för vårt sätt att i allmänhet bara tala om ”skogar” hindrar oss från att se skogsnaturens verkliga tillstånd.

 

Ritva Kovalainen (f.1959) är en fotokonstnär från Kimitoön som har producerat flera böcker, kortfilmer och utställningar särskilt med temat människans förhållande till naturen.

Sanni Seppo (f.1960) är en fotokonstnär från Helsingfors som i sina arbeten berättar om aktiviteten hos olika grupper att försvara sina rättigheter, förhållandet mellan människan och naturen samt om sköra drömmar om att leva sitt liv på eget sätt. Hon är också intresserad av möjligheterna att påverka via fotografi och hon verkar som en av de två konstnärliga ledarna för Festivalen för politisk fotografi.

 

Dokumentär film Helig. Ond. Skog.

 

HELIG. OND. SKOG.

2022

Längd  17 min

 

Ritva Kovalainen och Sanni Seppo berättar om sitt mångåriga intima samarbete som konstnärer med skogen som motiv.

 

Dokumentärfilmen är på finska med engelska undertexter.

 

Dokumentärens regi: Marjaana Mykkänen 

Foto: Petri Krook

Ljud: Markus Torvinen 

Klippning: Ville Tanttu 

Manuskript: Marjaana Mykkänen & Kerttu Matinpuro 

Produktion: Kulttuurisuomi Oy

 

Ljudguide till utställningen

K1
Kämp Galleria

Kämp Galleria, Mikaelsgatan 1, 00100 Helsinki

10.6.–2.10.2022
Bilder

Ljudguide till utställningen Nordanvindsskogen
Lyssna på Sanni Seppos och Ritva Kovalainens reflektioner kring teman och verk från Nordanvindsskogen -utställning.
Besök
Fördjupa utställningsbesöket med en förhandsbokad guidning!
Besök
Tervetuloa tutustumaan näyttelyihin oppaan johdolla!
Adress
Kämp Galleria
Mikaelsgatan 1, 00100 Helsingfors
Se på kartan Kämp Galleria
Öppettider
må–fre 11–20, lö–sön 11–18
Biljetter
16/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.
Adress
Kabelfabriken
Kabelplatsen 3, G-trappan, 00180 Helsingfors
Se på kartan Kabelfabriken
Öppettider
ti–sö 11–18, ons 11–20
Biljetter
12/6/0 €, 16/6/0 € från 1.1.2024
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.