Ritva Kovalainen & Sanni Seppo:

Pohjoistuulen metsä

Ritva Kovalainen: Keskimmäinen vaara, 2018.

Ritva Kovalainen & Sanni Seppo:

Pohjoistuulen metsä

K1
Kämp Galleria

Kämp Galleria, Mikonkatu 1, 00100 Helsinki

10.6.–2.10.2022
Teoskuvia

"Olemme niin tottuneita ihmisen muokkaamiin maisemiin, että luonnontilaisen metsän kasvot uhkaavat kadota mielestämme."

 

Pohjoistuulen metsä on päätösosa Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon valokuvataiteelliseen tutkimukseen perustuvalle metsätrilogialle, jossa kolmekymmenvuotinen työ metsäaiheiden parissa kiteytyy. Trilogian aiemmat osat ovat suomalaista metsämytologiaa luotaava Puiden kansa (1997) ja metsätalouden varjopuolia kuvaava Metsänhoidollisia toimenpiteitä (2009).

Pohjoistuulen metsä on kuvaus luonnonmetsistämme elämää ylläpitävänä monimuotoisena tilana. Se kuvaa niitä rikkaita ekosysteemejä, joita pohjoiset havumetsämme parhaimmillaan ovat. Näyttelyssä käsitellään myös metsäluonnon uhanalaistumista ja häviämistä.

Luonnonmetsä tarkoittaa metsää, jossa monimuotoisuutta ylläpitävät piirteet ovat yhä tallella. Eri-ikäiset ja erilajiset puut ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta. Luonnonmetsät ovat tuhansien kasvien, sienten, eläinten, alkueliöiden, arkkien ja bakteerien muodostamia eliöyhteisöjä. 

Valtaosa metsistämme on tehometsätaloudesta johtuen muuttunut olennaisesti erilaisiksi kuin mitä ne olisivat luonnostaan. Luonnontilaisia eli koskemattomia metsiä on metsistämme enää vain noin 1%. Metsiä, joissa ihmistoiminnan vaikutus ei ole ratkaisevasti muuttanut luonnonmetsän rakennetta ja lajistoa, on vielä jäljellä hiukan enemmän. Nekin yhä hupenevat hakkuissa.

Näyttelyn kuvat ovat pääosin suojelualueilta itärajan tuntumasta Pohjois-Karjalasta Lappiin. Muualla Suomessa on enää jäljellä vain pieniä erillisiä luonnonmetsäsirpaleita.

Näyttely kehottaa meitä tunnistamaan eron luonnonmetsän ja talousmetsän välillä – puhumaan metsistä etuliittein, sillä tapamme puhua yleisesti vain “metsistä” estää meitä näkemästä metsäluonnon todellista tilaa.

 

Ritva Kovalainen (s.1959) on kemiönsaarelainen valokuvataiteilija, joka on tehnyt useita kirjoja, lyhytelokuvia ja näyttelyitä teemanaan erityisesti ihmisen suhde luontoon.

Sanni Seppo (s.1960) on helsinkiläinen valokuvataiteilija, joka kertoo töissään yhteisöjen aktiivisuudesta puolustaa oikeuksiaan, ihmisen ja luonnon suhteesta sekä hauraista unelmista elää omansalaista elämää. Hän on kiinnostunut myös valokuvalla vaikuttamisen mahdollisuuksista ja toimii Poliittisen valokuvan festivaalin toisena taiteellisena johtajana.

 

Dokumenttielokuva Pyhä. Paha. Metsä.

 

Näyttelyn ääniopas

K1
Kämp Galleria

Kämp Galleria, Mikonkatu 1, 00100 Helsinki

10.6.–2.10.2022
Teoskuvia
Skip "More on the subject" liftups

More on the subject

Ääniopas Pohjoistuulen metsä näyttelyyn

Tule ja koe
Kuuntele Sanni Sepon ja Ritva Kovalaisen pohdintoja Pohjoistuulen metsä -näyttelyn teosten ja teemojen äärellä.

21: Metsän aika

Kuva ois kiva -podcastin jaksossa 21 valokuvataiteilijat Sanni Seppo ja Ritva Kovalainen keskustelevat metsästä ja metsän kuvaamisesta.

Menneet klubit: K1-kesäklubi

Tapahtumat
K1-kesäklubilla pohditaan ihmisen ja muiden lajien välistä suhdetta monitaiteisen Murskautuminen-esityksen sekä keskustelun kautta.   

Kaupungin puut – kävelykierros kaupunkimetsissä

Tapahtumat
Tutustu kaupunkiluontoon Valokuvataiteen museon kävelykierroksella! Esplanadin, Tähtitorninvuoren ja Kaivopuiston puihin tutustuttavat arboristi Sami Kiema ja puuasiantuntija Juha Raisio.

K1-keskusteluklubi: Miten meidän tulisi nähdä metsämme?

Tapahtumat
Muuttuuko metsän arvo? Säilyykö puuntuotanto pääasiallisena metsän merkityksen antajana? K1-klubilla Pohjoistuulen metsä -näyttelyn valokuvataiteilijat Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo kutsuvat asiantuntijoita keskusteluun metsien merkityksestä.

Kesän 2022 etäopastukset näyttelyihin

Tule ja koe
Lämpimästi tervetuloa tutustumaan näyttelyihin kotisohvalta ympäri Suomen! Tarjolla 12 ilmaista Facebook- ja Instagram-liveä!

Yleisöopastukset (K1)

Tule ja koe
Aloita viikkosi yleisöopastuksella K1:n näyttelyihin! Avoimet yleisöopastukset aina torstaisin klo 18-19. Huom! 23.6 ei pidetä yleisöopastusta.

Opastukset aikuisryhmille (K1)

Tule ja koe
Löydä opastuksen kautta ryhmällesi uusia näkökulmia esillä oleviin näyttelyihin!

Opastukset kouluille (K1)

Tule ja koe
Tervetuloa tutustumaan näyttelyihin oppaan johdolla!