Ritva Kovalainen: Keskimmäinen vaara, 2018.

Ritva Kovalainen & Sanni Seppo
Pohjoistuulen metsä

"Olemme niin tottuneita ihmisen muokkaamiin maisemiin, että luonnontilaisen metsän kasvot uhkaavat kadota mielestämme."

 

Pohjoistuulen metsä on päätösosa Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon valokuvataiteelliseen tutkimukseen perustuvalle metsätrilogialle, jossa kolmekymmenvuotinen työ metsäaiheiden parissa kiteytyy. Trilogian aiemmat osat ovat suomalaista metsämytologiaa luotaava Puiden kansa (1997) ja metsätalouden varjopuolia kuvaava Metsänhoidollisia toimenpiteitä (2009).

Pohjoistuulen metsä on kuvaus luonnonmetsistämme elämää ylläpitävänä monimuotoisena tilana. Se kuvaa niitä rikkaita ekosysteemejä, joita pohjoiset havumetsämme parhaimmillaan ovat. Näyttelyssä käsitellään myös metsäluonnon uhanalaistumista ja häviämistä.

Luonnonmetsä tarkoittaa metsää, jossa monimuotoisuutta ylläpitävät piirteet ovat yhä tallella. Eri-ikäiset ja erilajiset puut ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta. Luonnonmetsät ovat tuhansien kasvien, sienten, eläinten, alkueliöiden, arkkien ja bakteerien muodostamia eliöyhteisöjä. 

Valtaosa metsistämme on tehometsätaloudesta johtuen muuttunut olennaisesti erilaisiksi kuin mitä ne olisivat luonnostaan. Luonnontilaisia eli koskemattomia metsiä on metsistämme enää vain noin 1%. Metsiä, joissa ihmistoiminnan vaikutus ei ole ratkaisevasti muuttanut luonnonmetsän rakennetta ja lajistoa, on vielä jäljellä hiukan enemmän. Nekin yhä hupenevat hakkuissa.

Näyttelyn kuvat ovat pääosin suojelualueilta itärajan tuntumasta Pohjois-Karjalasta Lappiin. Muualla Suomessa on enää jäljellä vain pieniä erillisiä luonnonmetsäsirpaleita.

Näyttely kehottaa meitä tunnistamaan eron luonnonmetsän ja talousmetsän välillä – puhumaan metsistä etuliittein, sillä tapamme puhua yleisesti vain “metsistä” estää meitä näkemästä metsäluonnon todellista tilaa.

 

Ritva Kovalainen (s.1959) on kemiönsaarelainen valokuvataiteilija, joka on tehnyt useita kirjoja, lyhytelokuvia ja näyttelyitä teemanaan erityisesti ihmisen suhde luontoon.

Sanni Seppo (s.1960) on helsinkiläinen valokuvataiteilija, joka kertoo töissään yhteisöjen aktiivisuudesta puolustaa oikeuksiaan, ihmisen ja luonnon suhteesta sekä hauraista unelmista elää omansalaista elämää. Hän on kiinnostunut myös valokuvalla vaikuttamisen mahdollisuuksista ja toimii Poliittisen valokuvan festivaalin toisena taiteellisena johtajana.

 

Dokumenttielokuva Pyhä. Paha. Metsä.

PYHÄ. PAHA. METSÄ.
2022
Kesto 17 min

Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo kertovat vuosia kestäneestä tiiviistä yhteistyöstään taiteilijoina metsäaiheiden parissa.

Dokumentissa on englanninkielinen tekstitys.

Dokumentin ohjaus: Marjaana Mykkänen
Kuvaus : Petri Krook
Ääni: Markus Torvinen 
Leikkaus: Ville Tanttu
Käsikirjoitus: Marjaana Mykkänen & Kerttu Matinpuro
Tuotanto: Kulttuurisuomi Oy 

Dokumentin suomenkielinen tekstinnös

 

Näyttelyn ääniopas

K1
Kämp Galleria

Kämp Galleria, Mikonkatu 1, 00100 Helsinki

10.6.–2.10.2022
Teoskuvia

Ääniopas Pohjoistuulen metsä näyttelyyn
Kuuntele Sanni Sepon ja Ritva Kovalaisen pohdintoja Pohjoistuulen metsä -näyttelyn teosten ja teemojen äärellä.
Podcast
Kuva ois kiva -podcastin jaksossa 21 valokuvataiteilijat Sanni Seppo ja Ritva Kovalainen keskustelevat metsästä ja metsän kuvaamisesta.
Tapahtumat
Muuttuuko metsän arvo? Säilyykö puuntuotanto pääasiallisena metsän merkityksen antajana? K1-klubilla 15.9.2022 klo 19:30–21:00 Pohjoistuulen metsä -näyttelyn valokuvataiteilijat Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo kutsuvat asiantuntijoita keskusteluun metsien merkityksestä.
Tule ja koe
Täältä löydät lisätietoa käytännön asioista, jotka mahdollistavat sujuvan vierailun Suomen valokuvataiteen museon K1 -näyttelytilassa.
Muualla verkossa

Löydä opastuksen kautta ryhmällesi uusia näkökulmia esillä oleviin näyttelyihin!

 

Tule ja koe
Lämpimästi tervetuloa tutustumaan näyttelyihin kotisohvalta ympäri Suomen! Tarjolla lukuisia ilmaisia Facebook- ja Instagram-live opastuksia!
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy