Öst–väst battle

Kuva: Rami Lappalainen

Öst–väst battle

Finlands Fotografiska Museum
Kabelfabriken, Processrummet

Kabelfabriken, Tallbergsgatan 1 G, 00180 Helsinki

24.2.–25.3.2012
Bilder

Hur jämlik ser Helsingfors ut? Hur ser man att invånarna på Granö och Lövö har åtta gånger högre inkomster än Stensböleborna? Är Långa bron fortfarande en skiljemur mellan stadsborna?

I föreningen Photo Dos verkstad, som är avsedd för alla professionella fotografer, fotograferade deltagarna via gemensamma teman dagens verklighet i de östliga och de västliga delarna av Helsingfors. De fotograferade under fem dagars tid. På Fotografiska museets utställning får du se hur Helsingfors såg ut under den här februariveckan.

Laget som fotograferade i västra Helsingfors bestod av fotograferna Julius Koivistoinen, Alli Ikonen, Peter Forsgård, Miikka Pirinen, Touko Hujanen, Hanna Anttila och Rami Lappalainen.

Lagledaren Sami Kero berättar om sitt förhållande till Helsingfors: ”Jag är en 33-årig pressfotograf. Jag kommer ursprungligen från Kesälax (Kesälahti), en liten by i Östra Finland, men finns det något mera urbant än en före detta pojke från landet? Liksom många som tagit tåget till staden uppfattar jag huvudstadsregionen sedd från Helsingfors centrum."

Laget som fotograferade i östra Helsingfors bestod av fotograferna Vera Ruokonen, Marko Oikarinen, Markus Sommers, Ditte Uljas, Aleksi Poutanen och Noora Sandgren.

Lagledaren Juuso Westerlund berättar om sitt förhållande till Helsingfors: ”Jag är en ingrodd östhelsingforsisk fotograf vars enda synd är att ha bott de första åren i Mejlans. Jag älskar förstäderna, köpcentren från 70-talet, motionsslingorna, karaokerestaurangerna, träningsställen av en viss sort, Revalplatsen, metron, de bräkande tonåringarna, de gemensamma bastuturerna, vindtygsdräkterna, skogdungarna där man dricker öl ur kassen, de skräniga fyllona och Jokeritanhängarna. Östra Helsingfors betyder genuina människor och friskt mod.”

Föreningen Photo Do är en aktiv förening för alla som intresserar sig för fotografering och visuell kultur. Verksamheten fokuserar på dokumentärt fotografi.

www.photodo.org

Utställningen och workshopen är en del av programmet för HelsinkiPhotography Biennial 2012. HPB12 har staden och det urbana som tema. 

www.hpb.fi

 

Finlands Fotografiska Museum
Kabelfabriken, Processrummet

Kabelfabriken, Tallbergsgatan 1 G, 00180 Helsinki

24.2.–25.3.2012
Bilder