Tystnaden bryts II

Kuva: Matias Toivonen, 2011

Tystnaden bryts II

Finlands Fotografiska Museum
Kabelfabriken, Processrummet

Kabelplatsen 3, G-trappan, Helsinki

14.10.–13.11.2011
Bilder

Hur ser staden ut ur en bostadslös synvinkel? Var kan man vila, äta och tvätta sig? När grundbehoven är omskötta, vad orkar man då ägna sig åt? Och hur känns det att flytta från gatan in i ett eget hem? På utställningen i processrummet kan man få en aning genom sju personliga fotoserier.

Utställningens fotografer har själva upplevt bostadslöshet. Genom att fotografera har de behandlat sitt liv – vad bostadslösheten innebär för dem och vad förändringen från bostadslös till innehavare av en bostad innebär. Helheten berättar om dessa människors liv, om hur de klarat sig och om ögonblick för vilka livet är värt att leva.

Utställningen ”Tystnaden bryts II” fortsätter den utställning med samma namn som ägde rum på Kiasma 2010, ordnad av de bostadslösas förening Vailla vakinaista asuntoa ry. Fotografer på utställningen är Risto Haverinen, Esa Palenius, Meile Pentikäinen, Sergei Sadejeff, Niko Suomalainen, Esko Tiihonen och Matias Toivonen.

Utställningen och projektet som föregick den har regisserats av fotografen och konstpedagogen KoM Liisa Söderlund. Utställningen ingår i Söderlunds avhandling för doktorsgraden vid konstindustriella högskolan vid Aalto-universitetet.

Projektet har fått bidrag från kultur- och undervisningsministeriet, Otto A. Malms donationsfond, Oy Nikon Ab, Clas Ohlson, föreningen för bostadslösa Vailla vakinaista asuntoa ry. och den ideella föreningen Toimiva taide ry.

Träffar med konstnärerna söndagen den 23 oktober kl. 14 och onsdagen den 9 november kl. 18.

Det är fritt inträde till utställningen.

Finlands Fotografiska Museum
Kabelfabriken, Processrummet

Kabelplatsen 3, G-trappan, Helsinki

14.10.–13.11.2011
Bilder