VB-valokuvakeskus

Kuva: Salli, Jynkänlahden työpaja

VB-valokuvakeskus toteutti SNAP-työpajoja kahden koulun 8.-luokkalaisten oppilaiden kanssa. Nuoret pääsivät kokeilemaan järjestelmäkameroille kuvaamista, joilla työskentely oli nuorille hieno kokemus. Työpajoissa nuoret saivat valita itse kuvausvälineensä, jotta kuvaaminen tuli helpommin osaksi arkea.


 

Mitä?: Työpajoissa jokainen sai valita itselleen helpoimman tavan kuvata ja kuvamateriaalia syntyi näin myös arjen hetkissä helpommin. Välineitä olivat kännykkäkamerat, järjestelmäkamerat ja kertakäyttökamerat.

 

Missä?: Hatsalan klassillinen koulu ja Jynkänlahden koulu
 

Osallistujat: 8.luokkalaiset, 14–15 vuotiaat nuoret
 

Valokuvat SNAP-festivaaleilla: Kuvat tulivat esille erilaisilla toteutuksilla:

Bussigalleriat; Kuopion liikenteen linja-autot, linjat 4, 5, 6, 7, 8, 16, 20 ja 21.
Kuopion SNAP työpajojen tuotoksia on nähtävillä Kuopion paikallisliikenteen linja-autojen diginäytöillä kuvakoosteina festivaalin ajan 10.–18.11. Hyppää bussin kyytiin ja näe millaisia upeita valokuvia nuoret ovat kuvanneet festivaalin ydinteemalla “Minulle on tärkeää..”

Kuopion Toriscreen; Kuopion tori, toriscreen & mediataulut
SNAP työpajojen kuvia nähdään kuvasarjana Mualiman navalla eli tietenkin Kuopion torilla! Kuopion paraatipaikalla oleva 10 m2 toriscreenillä nähdään 5400 näyttökertaa SNAP-kuvasarja, joka ilahduttaa tuhansia silmäpareja aivan Kuopion ydinkeskustassa. Kuopion torin keskitien varrelta löydät myös pystymalliset mediataulut, jossa SNAP-kuvasarjat myös vilahtelevat.

Valotalo -installaatio; Kauppakeskus Matkus
SNAP -työpajojen kuvat koostetaan talonmutoiseksi säkenöiväksi “Valotalo” -valokuvainstallaatioksi. Installaatiota pääsee veloituksetta ihastelemaan Kauppakeskus Matkuksen 2. kerroksessa. Kauppakeskuksen käytävillä olevissa infonäytöissä pyörähtää myös minikuvasarjat SNAP kuvista.

 

Työpajaohjaajat:

Iiris Kaasanen on kouluttaja, freelancer ja toimintaterapian opiskelija. Aiemmalta koulutukseltani hän on eläinlääketieteen tohtori. Kaasanen asuu Kuopiossa ja tekee keikkaa ympäri Suomea. Hän on erityisen kiinnostunut työn tekemisen ja tutkimuksen etiikasta ja vedän mm. etiikkaa ja myötätuntouupumusta käsitteleviä työpajoja. Oma tulokulma SNAP -projektiin on ohjaaminen. Kuvataiteiden osalta Kaasanen on harras maallikko.

Laura White on kuva-artesaani ja työskentelee VB-valokuvakeskuksella näyttelytoimenjohtajana. Työssä kiinnostavaa on erityisesti näyttelyn esillepanojen suunnittelu ja toteutus. Hän tekee mielelläni kuitenkin myös projekteja, joissa on mahdollista soveltaa läheisintä työvälinettä, valokuvaa. Valokuva taipuu niin moneen ja sen monimuotoisuuden ja todistusvoiman oivaltaminen on myös SNAP -projektissa upeaa seurattavaa.

Tuija Varonen, kuva-artesaaniopiskelija Ingmanedu (kätilö-sairaanhoitaja).

Kirsi Miettinen on koulutukseltani muotoilija ja hän työskentelee Kuopiossa muotoilukasvattajana lasten ja nuorten parissa. Hän toimii myös freelancerinä palvelumuotoilun tehtävissä. Muotoilijan näkökenttä on laaja, samoin työvälineet. Muotoilu on ennen kaikkea luovaa ongelmanratkaisua ja tapa ajatella. Se kannustaa kokeilemaan ja kyseenalaistamaan totuttua tapaa toimia. Miettisestä on hienoa yhdistää yläkoululaisten kanssa muotoiluajattelua ja valokuvailmaisua.

 

Lisätiedot: Riikka Parviainen, Palvelupäällikkö, p. 044 744 6424, riikka.parviainen@vb-valokuvakeskus.fi
 

VB-valokuvakeskus on Kuopion keskustassa sijaitseva Suomen ensimmäinen alueellinen valokuvakeskus, joka toimii 1800-luvulla toimineen puolalaistaustaisen valokuvaaja Victor Barsokevitschin idylisessä koti ja ateljee puutalossa. VB-valokuvakeskus on toiminut Kuopiossa jo vuodesta 1987 ja keskusta ylläpitää 1982 perustettu yhdistys Victor Barsokevitsch -Seura ry. VB-valokuvakeskuksen tehtävänä on edistää valokuvakulttuuria erityisesti Pohjois-Savossa ja Itä-Suomessa, mutta se toimii yhteistyöverkostojensa kautta myös valtakunnallisesti ja jopa maamme rajojen ulkopuolella. Tärkeimpänä painopisteenä on laadukas näyttelytoiminta, jonka lisäksi keskus toteuttaa pieniä tapahtumia, luentoja, seminaareja ja työpajoja. Näyttelytoiminta on ympärivuotista ja keskittyy pääasiassa suomalaiseen valokuvaan, mutta esillä on myös ulkomaista tuotantoa. Keskuksella on viisi näyttelyhuonetta, pieni Puoti sekä kesäisin käytössä Barson kellari sekä kaunis puutarha. www.vb-valokuvakeskus.fi

Hankkeet
Valokuvataiteen museon SNAP-nuorten ryhmissä pohdittiin, miten valokuvalla voi vaikuttaa. Minkälainen kuva erottuu katutilassa ja miten julkaisupaikka, eli festivaali, katutila tai muu julkinen tila yhdistyy valokuvaan ja sen tulkintaan.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy