Katuvalokuvauskierros 27.7. - Jaana Rinne

Näe Helsinki uusin silmin Valokuvataiteen museon katuvalokuvauskierroksella!

Katuvalokuvauskierrokset muodostavat tapahtumasarjan, jonka tarkoitus on jakaa katuvalokuvauksen saloja, opettaa havaitsemaan usein huomaamattomiksi jääviä asioita ja vangitsemaan todellista katuelämää. Suomen valokuvataiteen museon järjestämiä kierroksia vetävät katuvalokuvaajat ja urbaanista maisemasta inspiroituvat taiteilijat, jotka jakavat näkemyksensä ja parhaat vinkkinsä – Kasperi Kropsu, Naser Bayat ja Ignacio Pérez Pérez, Jaana Rinne, Jari Pulkkinen sekä Lorenzo ’SerraGlia’ Servi.

Heinäkuun kierroksella kuvataan Jaana Rinteen johdolla. Jaana Rinteen kierroksella tarkastelemme naisen katsetta katuvalokuvauksessa, feminististä näkökulmaa usein miehisellä alalla. Naiset ovat valokuvanneet kaduilla siitä saakka, kun siitä tuli suosittua 1800-luvulla, mutta heitä ei ole usein nostettu valokeilaan. Onko valokuvauksessa feminististä näkökulmaa? Mitä se voisi tarkoittaa? Eroavatko kohteet, teemat ja katse paljonkin miehisistä vastineistaan? Jaana Rinne kertoo omista prosesseistaan ja vie osallistujat lempikatuvalokuvauspaikoilleen. Osallistujat käyttävät omia kuvausvälineitään ja oppivat uusia näkemisen tapoja.

Jaana Rinne on helsinkiläinen vapaa toimittaja ja valokuvaaja. Helsingin Sanomien vakituinen avustaja kirjoittaa vähemmistöistä, trendeistä ja tyylistä. Samat asiat kiinnostavat häntä myös katukuvaajana. Rinne tunnetaan myös leikkisän feministisistä rock- sanoituksista.

“Kun aloin valokuvata vuonna 2016 kukaan ei puhunut katukuvauksesta. Lähdin kadulle, koska työmatkat Euroopan kauneimpiin paikkoihin olivat saaneet Helsingin näyttämään rumalta. Haastoin itseni löytämään kotikaupungin katujen kauneuden.  Se osoittautui paitsi helpoksi myös hauskaksi ajanvietteeksi, koska huomasin, että kameralla pystyi maalaamaan samoin kuin liiduilla ja vesiväreillä. Löysin ensimmäiseksi värit, muodot ja ohikiitävät hetket. Sen jälkeen helsinkiläiset.

Kuvaan paljon alle 18-vuotiaita nuoria, ja minua kiinnostaa erityisesti se millaisina tytöt haluaisivat nähdä itsensä valokuvissa. Katukuvaukseen on alkanut sekoittua dokumentaarista kuvaa, koska juttelen usein kuvattavien kanssa ja ohjaan heitä. Näin syntyvät muutaman minuutin katumuotokuvat, katutyyli – kuvat ja heijastus – omakuvat.

Olen nainen ja minulla on naisen katse, mutta taiteilijan katseella ei ole sukupuolta. Haluan kuitenkin murtaa kliseistä tapaa kuvata naisia. Valokuvaaminen on minulle intohimo, siksi vietän joka päivä tunteja kaduilla. Minulla on monia kuvaamiseen liittyviä hulluja addiktioita eli pakkomielteitä - esimerkiksi Punainen ei ole kuollut ja Olen jokainen tyttö jonka valokuvaan.”

Jaana Rinne Instagramissa

Kierros kestää yhteensä noin kaksi tuntia.
Hinta: 15 EUR

Mukaan tarvitset oman laitteen (kamera tai puhelin) ja säänmukaiset vaatteet. Jokaiselle kierrokselle mahtuu kymmenen henkilöä, ja noudatamme turvavälejä. Tapahtuma on suomenkielinen.

Linkki ilmoittautumiseen
Mukaan päässeille lähetämme vahvistuksen ja lisätiedot kierroksesta sähköpostitse. (Huom! Tarkistathan roskapostilaatikon!)
Ostettuja lippuja ei voi palauttaa. Jos et voi osallistua kierrokselle, voit antaa lippusi jollekulle, joka haluaa osallistua Katuvalokuvauskierrokselle.


Osallistujia kehotetaan jakamaan kuviaan kävelyn aikana Instagramissa tunnisteella #valokuvamuseophotowalk

Noudatamme kaikissa tilaisuuksissamme turvallisemman tilan periaatteita.

Kuva: Jaana Rinne

27.7.2021 klo 17:30–19:30
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy