Heijastumia

Marja Pirilä, Sarianna, Tampere 1996. Kromogeeninen värivedos. Suomen valokuvataiteen museo.

Marja Pirilä (s.1957) on ollut tuotannossaan kiinnostunut valokuvan magiasta jo pitkään. 1980-luvun lopulla alkanut kiinnostus neulanreikäkameralla kuvaamiseen vaihtui luontevasti 1990-luvun puolivälissä camera obscura -ilmiöön pohjaaviin teoksiin.

Camera obscurassa (lat. pimeä huone) kuvan muodostuminen perustuu valon suoraviivaisen kulkuun. Valonsäteet kulkevat seinään tai laatikkoon tehdystä pienestä reiästä pimeään tilaan ja piirtävät vastapäiselle seinälle ylösalaisin olevan kuvan.

Marja Pirilä, Tainan huone, Tampere 1996. Kromogeeninen värivedos. Suomen valokuvataiteen museo.

Pirilän kuvat tamperelaisista Sariannasta ja Tainasta kuuluvat teokseen Sisätila / ulkotila, jonka valokuvat ovat syntyneet Suomessa, Norjassa ja Italiassa vuosina 1996–2002. Teoksessa Pirilä on tuonut camera obscuraksi muutetun huoneen sisälle kameran ja tallentanut filmille, yhteen kuvaan henkilön, huoneen ja sisälle heijastuvan ulkomaiseman. Kaikki ei kuitenkaan ollut aivan näin yksinkertaista: "Aloitin projektin uteliaan sinnikkäänä. Testejä useiden minuuttien valotusten kanssa, työläitä pimennyksiä, kuvausaikojen sopimisia ja peruuntumisia, valon odotusta, rajaus- ja tarkennusyrityksiä pimeissä tiloissa. Häikäistymisiä valosta. Nautintoa huoneen metamorfoosista. Ihmetystä väreilevästä, lumoavasta ilmiöstä."

 

Erja Salo, museolehtori

Lähde: Sisätila, ulkotila: Camera obscura / valokuvat Marja Pirilä; teksti Janne Seppänen. Helsinki,  Musta Taide 2002.

Kokoelmanosto
Valokuvataiteilija Maija Holman teos Bussipysäkki, Novgorod on vedostettu säleisen skeittilaudan puupintaan.
Kokoelmanosto
Otso Pietisen kirjoittamassa ja kuvittamassa sadussa Silja-tyttö näkee unta, jossa seikkailee merentakaisessa Savipeikkojen maassa.
Kokoelmanosto
Tiede ja taide kohtaavat toisensa Lauri Anttilan kuvasarjassa Colors.
Kokoelmat
Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa lähes 3 miljoonaa valokuvaa. Museolla on myös tuhansien valokuvaukseen liittyvien esineiden kokoelma, valokuvakirjasto ja asiakirja-arkisto.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy