Hetket ennen porvarillista hämärää

Pertti Nisonen: Talonmies klo 6.00, Helsinki, 1980-luku. Hopeagelatiinivedos. Kuvatoimisto Gorillan kokoelma / Suomen valokuvataiteen museo.

Porvarilliseksi hämäräksi kutsutaan viimeistä hämärän vaihetta aamulla ennen auringon pilkahdusta esiin horisontista (samoin kuin illan ensimmäistä vaihetta auringonlaskun jälkeen). Porvarillisen hämärän aikaan aurinko on alle 6° horisontin alapuolella. Valoa on niin runsaasti, että ulkona näkee liikkua vaivattomasti.

Aamun valjettua ihmiset kiiruhtavat töihin. Seikkailut ja salaperäisyys ovat ohi, sillä niille sopivat paremmin hämärän varhaisimmat vaiheet: astronominen ja nauttinen hämärä.* Aika, jolloin hailea valo hiljalleen vaalentaa horisonttia ja pimeys talojen nurkilla ja pensaiden alla muuttuu entistäkin mustemmaksi.

Inspiraatiota pimeisiin iltoihin ja yöllisiin retkiin voi ammentaa näistä Pertti Nisosen (s.1953) valokuvista. Ne kuuluvat Kuvatoimisto Gorillan kokoelmaan, jota Valokuvataiteen museo on kartuttanut vuodesta 2009 asti. Kokoelmaan kuuluu yli 1200 valokuvaa kahdeksaltatoista valokuvaajalta. Pertti Nisonen on helsinkiläinen freelance valokuvaaja ja kuvajournalisti. Hän on kuvannut muun muassa Suomen Kuvalehteen, Helsingin Sanomiin ja Imageen.

 

Maria Faarinen, kokoelma-amanuenssi, 2011

*Uusi tietosanakirja vuodelta 1962 kertoo, että nauttisen hämärän aikana aurinko on 6°-12° ja astronomisen hämärän aikana 12°–18° horisontin alapuolella. Nauttisen hämärän nimi viittaa merenkulkuun. Sen aikana horisontti on merellä erotettavissa ja kirkkaimmat tähdet näkyvät. Astronomisen hämärän aikana on niin pimeää, että tähtitieteellisten havaintojen teko on mahdollista, mutta kaikki talviöinä paljain silmin nähtävät tähdet eivät erotu. Hämärän eri vaiheet toistuvat sekä aamuisin että iltaisin. Esimerkiksi Helsingissä astronominen hämärä kestää 20.4.–20.8 koko yön, eikä täyttä pimeyttä saavuteta lainkaan.

 

Kokoelmanosto
Pertti Hietasen Kilometri keskustasta -sarja edustaa 1970-luvun dokumenttivalokuvausta ja tarjoaa edelleen ajankohtaisen puheenvuoron köyhyydestä.
Kokoelmanosto
Suomalaisten valokuvaharrastajien suosikkiaiheitten kärkeen asettuvat kesäillan auringonlasku tai keskikesän yötön yö.
Kokoelmanosto
Sirkka-Liisa Konttisen kuvassa pallolla pomppiva tyttö kiitää pitkin Newcastlen itäisen työväenkaupunginosan mukulakivikatuja.
Kokoelmat
Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa lähes 3 miljoonaa valokuvaa. Museolla on myös tuhansien valokuvaukseen liittyvien esineiden kokoelma, valokuvakirjasto ja asiakirja-arkisto.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy