Köyhyyden kuvat

Kuvat: Pertti Hietanen, Kilometri keskustasta -sarjasta, 1971. Suomen valokuvataiteen museo.

Museoiden tärkeä tehtävä on kulttuurillemme merkittävän aineiston pitkäaikaissäilytys. Näin taataan, että myös tuleville sukupolville siirtyy riittävästi tietoa ajastamme. Valokuvataiteen museon tallennuskohteena ovat sekä valokuvataide että valokuvakulttuuri.

Tämän laajan rajauksen kautta Valokuvataiteen museolle tarjoutuu monipuolisuudessaan harvinaisen kiinnostava tehtävä. Niin taiteena kuin käyttökuvanakin valokuva kertoo useimmiten värikkäästi ja koskettavasti kohteestaan.

Hyvä esimerkki valokuvan monimuotoisuudesta on valokuvaaja Pertti Hietasen tuotanto, josta loppuosa siirtyi vuonna 2012 museon kokoelmiin. Hänen jo vuodesta 1971 museolla ollut Kilometri keskustasta -sarja edustaa aikansa tärkeää dokumenttivalokuvausta ja tarjoaa samalla edelleen ajankohtaisen puheenvuoron köyhyydestä.

 

Kun designpääkaupunki Helsinki pyrki vuonna 2012 pyyhkimään katukuvastaan romanikerjäläiset, niin 40 vuotta sitten Hietasen kuvien asunnottomat alkoholistit olivat jokapäiväinen näky. Länsiväylän alussa sijainnutta asuntolaa, Suoja-Pirttiä eli Lepakkoluolaa, ympäröivät yhteiskunnan laidalle jääneiden yösijat ja kohtauspaikat: niin hylätyt autot kuin jättöpuista kootut nuotiot. Hietasen dokumenttikuvat näyttävät jäätävän viileästi ”pultsareiksi” tuolloin kutsuttujen ihmisten arjen: aamupesut, yöpymispaikan etsinnät, kivun ja säryn mutta myös viinanhuuruiset halaukset.

 

Kuvien äärellä nousee kysymyksiä: missä ovat tämän päivän köyhät suomalaiset, kuka tallentaa heidän elämäänsä ja arkeaan, mitä kertoo ajastamme köyhyyden piilottaminen ja kaupunkien julkisivun kiillottaminen.

Itse muistan 1970-luvun alusta, kuinka kesäaamuisin matkalla lehden toimituksen aamuvuoroon ohittelin Esplanadin penkeillä heräileviä tai Stockmannin kulmalla kerjääviä kanssaihmisiä. Köyhyys kosketti ja synnytti tarpeen toimia ja osallistua. Siitäkin minulle kertovat Hietasen arvokkaat valokuvat.

 

Kati Lintonen, tutkija

Julkaistu: Kamera-lehti 5/2012

Kokoelmanosto
Inspiraatiota pimeisiin iltoihin ja yöllisiin retkiin voi ammentaa Pertti Nisosen valokuvista.
Kokoelmanosto
I. K. Inhan (1865–1930) lehmäkuvat otettiin Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyyn edustamaan suomalaisen maatalouden kehitystä ja korkeaa laatua.
Kokoelmanosto
Vuonna 1966 helsinkiläiset valokuvaajat Mikko Savolainen ja Ismo Hölttö tekivät kesälomallaan yhteisen kuvausmatkan heille ennestään tuntemattomille Pohjois-Karjalan syrjäseuduille.
Kokoelmat
Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa lähes 3 miljoonaa valokuvaa. Museolla on myös tuhansien valokuvaukseen liittyvien esineiden kokoelma, valokuvakirjasto ja asiakirja-arkisto.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy