Kristian Runebergin valokuvien kokoelma

Kristian Runeberg: Lehdenlukija, 1965, Lontoo

Kristian Runeberg on keskeisiä suomalaisen muoti- ja mainoskuvauksen uudistajia. Taidevalokuvaajana Runeberg on esiintynyt Kameraseuran ja Amatörfotografklubbenin näyttelyissä. Puolisonsa, toimittaja Tutta Runebergin kanssa hän on julkaissut useita kirjoja mm. jugend-arkkitehtuurista.

Kristian Runebergin pitkällä free-lancer -uralla 1958–2000 hänen kuviaan julkaisivat erityisesti Suomen Kuvalehti, Viikko-Sanomat, A-lehdet ja Helsingin Sanomat. Museon kokoelmiin kuuluva Kristian Runebergin kuva-arkisto sisältää noin 100.000 negatiivia ja diaa. Lisäksi museon kirjasto sai lahjoituksena valokuvakirjallisuutta.

Lehtikuvaaja Kristian Runebergin tuotannon siirtyminen Valokuvataiteen museoon liittyi Lehtikuva 2008 -tutkimusprojektiin. Se toteutettiin Valokuvataiteen museon, Tampereen-, Jyväskylän-, Turun- ja Helsingin yliopistojen sekä Taideteollisen korkeakoulun yhteistyönä. Projektin tukijoita olivat mm. Iltalehti, Lehtikuvaajat ry, Patricia Seppälän säätiö, Börje ja Dagmar Söderholmin rahasto, sekä Uuden Suomettaren säätiö.

Asko Mäkelä, museonjohtaja, 2008

Kokoelmanosto
Muotikuvaaja Ulla Finnilän kuvissa avaruusajan nainen poseeraa silmät tummilla kärpäslaseilla peitettyinä.
Kokoelmanosto
K-G Roosin (1937-1976) Marimekko-kuvaan ja siinä esiintyvään opiskelijaäitiin ruumiillistuvat moderni aika ja muuttuvat arvot.
Kokoelmanosto
Valokuvataiteen museon kokoelmat avaavat äärettömän monipuolisen kirjon elämän designiin.
Kokoelmat
Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa lähes 3 miljoonaa valokuvaa. Museolla on myös tuhansien valokuvaukseen liittyvien esineiden kokoelma, valokuvakirjasto ja asiakirja-arkisto.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy