Avaruusajan nainen ja kosminen muoti

Ulla Finnilä, Avaruusajan nainen ja kosminen muoti, 1973. Suomen valokuvataiteen museo

Avaruus ja kosmiseen ilmakehään sinkoilevat naapurimaan kansallissankarit edustivat 70-luvun alussa ajatusta edistyksellisyydestä. Muotikuvaaja Ulla Finnilän kuvissa edistyksen eli avaruusajan nainen poseeraa silmät tummilla kärpäslaseilla peitettyinä.

Finnilän avaruusaiheisten muotikuvien taustalla näkyy CCCP-tunnuksin varusteltuja kuuautoja ja kuu-maaraketteja. Vaikka ajan high-tech on vahvasti esillä, on malli tässä kuvassa puettu kotimaisen Vuokon heleän pinkin raidoittamaan puuvillamekkoon.

Ulla Finnilän päätyö valokuvaajana oli muotikuvaus. 1960-luvun puolivälissä lontoolaisesta valokuvakoulusta hankittu värikuvausoppi oli Suomen muotimarkkinoilla kuumaa valuuttaa. Finnilä itse on kertonut, että 1970-luvun alussa töitä riitti kaikille vähänkin erinäköistä jälkeä tehneille muotikuvaajille.

Finnilä oli taitava studion käyttäjä, mutta kuvasarjansa avaruusajan kosmisesta muodista hän kuvasi poikkeuksellisesti Neuvostoliiton tekokuiden -näyttelyssä Helsingissä. Ulla Finnilän kuvasarja "Avaruusajan nainen ja kosminen muoti" julkaistiin vuonna 1973 Uusi Maailma -lehdessä.

Muotikuvien yhteydessä toimittaja Anneli Kangas-Cerderberg ja Manu Paajanen listasivat ja pohtivat Neuvostoliiton saavutuksia avaruudessa. Artikkelissa haluttiin tuoda esille Suomea muotoilun edelläkävijämaana ja muotikuvissa nostaa esille suomalaisia omaperäisiä kuoseja ja malleja. Avaruuteen matkustavan naisen nähtiin siis pukeutuvan suomalaiseen muotiin. Artikkelissa pohdittiin: "Ehkäpä jonain päivänä lomamatkalle lähtevä matkailija huolestuneena huokailee valitessaan matkapuvustoa kuuajelulle, tanssiaisiin ja muihin vieraitten maitten tarjoamiin rientoihin."

 

Reetta Haarajoki

Lähde: Salo Merja: Muodin ikuistajat - Muotivalokuvaus Suomessa. Taideteollinen korkeakoulu, 2005.

Kokoelmanosto
Nykyään vaalien lisäksi vain jääkiekko ja Linnan juhlat aiheuttavat kollektiivista kokoontumista televisioiden äärelle.
Kokoelmanosto
K-G Roosin (1937-1976) Marimekko-kuvaan ja siinä esiintyvään opiskelijaäitiin ruumiillistuvat moderni aika ja muuttuvat arvot.
Kokoelmanosto
Digitaalisesti muokattuja valokuvateoksia esitettiin Suomessa ensimmäisen kerran vuoden 1990 toukokuussa. Petteri Bülowin, Juha Saaren ja Touko Yrttimaan näyttely ihastutti yleisöä, mutta toisten kuvaajien taholta kuultiin myös sapekasta kritiikkiä.
Kokoelmat
Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa on yli 2 miljoonaa valokuvaa. Kokoelmat painottuvat suomalaiseen 1900-luvun valokuvaukseen – sekä valokuvaajien teoksiin että laajoihin valokuva-arkistoihin. Museolla on myös tuhansien valokuvaukseen liittyvien esineiden kokoelma, valokuvakirjasto ja asiakirja-arkisto.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy