Kynttilä ja uraohjus

Kalle Kultala, Paavo Väyrynen, 1976. Hopeagelatiinivedos. Suomen valokuvataiteen museo / Kalle Kultalan kokoelma.

Kuva on otettu eduskunnan istuntokauden avajaisissa vuonna 1976. Tuoreehko opetusministeri Paavo Väyrynen oli vasta 30-vuotias, mutta jo kokenut poliitikko. Hänen uransa povattiin jatkavan huimaa nousukiitoa jopa presidentiksi saakka.

Valokuvaaja Kalle Kultala on onnistunut tallentamaan kuvaan hyvin tunnistettavan ilmeen ja olemuksen. Samalla vierustovereiden päiden yli kurottavasta Väyrysestä kasvaa itsevarman uraohjuksen karikatyyri.

Nuori Paavo Väyrynen oli presidentti Kekkosen luottomies. Ja Kalle Kultala oli Kekkoslovakian ykköskuvaaja, jonka kamera seurasi presidenttiä metsäpoluille ja kaukomatkoille. Lehtikuvaaja Kultala oli parhaimmillaan työskennellessään poliitikkojen ja muiden valtaapitäviä parissa. Eipä lie ihmekään, että hänet palkittiinkin ansioistaan Pro Finlandia mitalilla ja 200 000 Kultalan valokuvaa arkistoitiin opetusministeriön toimesta.

Kynttilänpäivää vietetään joka vuosi, mutta harva taitaa enää muistaa minkä vuoksi. Hiljattain erään sanomalehden tekemän katugallupin yhteydessä kävi ilmi, miten unohtuvaista on myös maallinen maine ja valta. Maassamme on ehtinyt varttua sukupolvi, joka ei tunnista valokuvasta kolme kautta Brysselissä viihtynyttä Paavo Väyrystä. Samalla unohtuvat lentoemäntien nipistely ja poliittinen kähmintä. Mikä onkin hyvä. Ne edustavat toivon mukaan menneen maailman poliittista kulttuuria.

Vuosikymmenet kuluvat. Ja kun tästä vielä puoli vuosisataa vierähtää, niin enää valokuvat muistuttavat meitä ajasta, jolloin itänaapurissa valtaa piti Neuvostoliitto, ja meillä Kekkonen.

 

Maria Faarinen, kokoelma-amanuenssi

Kokoelmanosto
Lehtikuvaaja Kalle Kultala pääsi seuraamaan presidentti Urho Kekkosta aitiopaikalta.
Kokoelmanosto
Nykyään vaalien lisäksi vain jääkiekko ja Linnan juhlat aiheuttavat kollektiivista kokoontumista televisioiden äärelle.
Kokoelmanosto
”Ellei sinulla ole lihaksia, hanki itsellesi sellaisia”. Heinrich Ifflandin Suomen Kuvalehdelle vuonna 1934 kuvaama sarja kehonrakentaja Harry Tilgmannista.
Kokoelmat
Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa lähes 3 miljoonaa valokuvaa. Museolla on myös tuhansien valokuvaukseen liittyvien esineiden kokoelma, valokuvakirjasto ja asiakirja-arkisto.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy