Otavan varhaisen valokuvan kokoelma

Heinrich Iffland: Harry Tillgman, 1933. Otavan kokoelma / Suomen valokuvataiteen museo.

Kustannusosakeyhtiö Otava lahjoitti vuonna 2015 Suomen valokuvataiteen museolle arkistostaan arvokkaan, 3 300 valokuvan kokoelman. Kokoelmaan sisältyy monien sotien välisen ajan klassikkokuvaajien valokuvia.

Lahjoitus turvaa valokuvien säilymisen kansallisena kulttuuriperintönä. "Suomen valokuvataiteen museon kokoelmien osalta lahjoitus täydentää merkittävästi kokonaiskuvaa 1900-luvun ensi vuosikymmenten valokuvauksesta", kertoo museonjohtaja Elina Heikka. Vapaussota kuvissa -julkaisun negatiiviaineisto on historiallisesti merkittävä kokonaisuus.

Lahjoituksen kuvaajia ovat mm. Ivan Timirjasev, Harald Rosenberg, Eric Sundström, Eino Mäkinen, Sakari Pälsi, Paavo Poutiainen ja Heinrich Iffland. Kuvia on myös Suomen Kuvalehden ensimmäiseltä valokuvaajalta, V. Lindhiltä, ja pitkään Otavassa työskennelleeltä valokuvaaja-tietokirjailija Vilho Setälältä. Suomen valokuvataiteen museo digitoi lahjoituskokoelmaa vaiheittain tulevaa käyttöä varten.

Otava on lahjoittanut arkistostaan myös ainutlaatuisen I.K. Inha-kokoelman Suomen valokuvataiteen museolle.

Kokoelmanosto
”Ellei sinulla ole lihaksia, hanki itsellesi sellaisia”. Heinrich Ifflandin Suomen Kuvalehdelle vuonna 1934 kuvaama sarja kehonrakentaja Harry Tilgmannista.
Tietopalvelut
Suomalaisen valokuvataiteen pioneeri Into Kondrad Inha tallensi kamerallaan itsenäisyyttä kohti matkaavan Suomen kulttuuri- ja luontomaisemia, kyliä ja kaupunkeja sekä elinkeinoja.
Kokoelmanosto
Mielikuvissa vanhojen valokuvien tytöillä on aina kireät letit, jäykkä ryhti ja tuima ilme. Todellisuus ei vastaa näitä mielikuvia tässä Harald Rosenbergin ottamassa kuvassa.
Kokoelmat
Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa lähes 3 miljoonaa valokuvaa. Museolla on myös tuhansien valokuvaukseen liittyvien esineiden kokoelma, valokuvakirjasto ja asiakirja-arkisto.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy