Piiri pieni pyörii

Ulla Jokisalo, Piiritanssi, 2009 (leikattu pigmenttivedos, nuppineulat). Suomen valokuvataiteen museo.

Kuusi pientä lasta tanssahtelee piirissä juhlavaatteet päällä. Posket ovat jo rivakasta pyörimisestä punaiset, mutta yhteinen laulaminen ja liike tuntuu vievän mennessään.

Lasten vaatteet vievät ajatukset 1800-luvun loppupuolelle, porvariston hulppeisiin saleihin ja juhlahuoneistoihin, mutta Jokisalon Piiritanssia ei tanssitakaan perinteisen tarinan mukaan. Alkuperäisestä, skannatusta ja suurennetusta kiiltokuvasta Jokisalo on poistanut piiriläisten keskeltä joulukuusen ja sijoittanut lapset tanssimaan keijujen tavoin keskelle metsää. Monikerroksellisuus, yllättävät ajalliset leikkaukset, mittakaavan muutokset ja erilaisen kuvaston rinnakkaisuus vievät ajatukset unimaailmaan tai lapsuuden juuri ja juuri muistinvaraisiin, häilyviin kokemuksiin.

Ulla Jokisalo (s.1955) kutsuu itseään tarinankertojaksi, sepittäjäksi ja kuva-addiktiksi. Jokisalon teosten lähtökohtana ovat usein vanhat painokuvat, kiiltokuvat, divareista löytynyt kuvamateriaali tai vaikkapa vanhan Anttilan postimyyntiluettelon kuvat. Kotiompelija-äidin työvälineet –  sakset, neulat ja langat – löytävät myös luontevasti paikkansa Jokisalon kuvaston osaksi.

 

Erja Salo, museolehtori

 

Kokoelmanosto
Otso Pietisen kirjoittamassa ja kuvittamassa sadussa Silja-tyttö näkee unta, jossa seikkailee merentakaisessa Savipeikkojen maassa.
Kokoelmanosto
Mielikuvissa vanhojen valokuvien tytöillä on aina kireät letit, jäykkä ryhti ja tuima ilme. Todellisuus ei vastaa näitä mielikuvia tässä Harald Rosenbergin ottamassa kuvassa.
Kokoelmanosto
Toimittaja ja valokuvaaja K-G Roos matkusti kesällä 1967 Kiinaan ruotsalaisen opiskelijaryhmän mukana. Matka tallentui pinnakkaisarkeille.
Kokoelmat
Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa lähes 3 miljoonaa valokuvaa. Museolla on myös tuhansien valokuvaukseen liittyvien esineiden kokoelma, valokuvakirjasto ja asiakirja-arkisto.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy