Lasse Lecklin:

Crossings (View Above, Voice Within)

Lasse Lecklin: Skeidararjokull, sarjasta Crossings, 2019.

Lasse Lecklin:

Crossings (View Above, Voice Within)

Valokuvataiteen museo, Projekti-tila

10.6.–6.9.2020

Lasse Lecklin tarkastelee teoksessaan Crossings (View Above, Voice Within)  Vatnajökull-jäätikköä Islannissa. Se on Euroopan suurin jäätikkö, jonka kielekkeet ovat vetäytyneet poikkeuksellista vauhtia vuodesta 1985 lähtien. Napa-alueiden ilmasto lämpenee muita alueita nopeammin, ja jäätiköt kutistuvat. Suuri valkeus tulee kääntymään kohti mustaa, jää sulaa vedeksi, toteaa Lecklin.

Taiteilija viittaa teoksen nimellä geologisen kauden siirtymähetkeen, jonka äärellä olemme. Kansainvälinen geologiyhteisö International Geological Congress on todennut, että ihmiskunta on jättänyt taakseen holoseenin, maapallolla viime jääkaudesta lähtien vallinneen geologisen kauden. Holoseenin sijaan olemme astuneet uudelle aikakaudelle. Antroposeeni on tutkijoiden antama nimi uudelle geologiselle epookille, jonka aikana ihmisen toiminnan aiheuttamia muutoksia maapallolla voidaan jo geologisesti havaita.

Lasse Lecklin (s.1982) on Helsingissä asuva valokuvataiteilija. Nähtävä teoskokonaisuus on yhteistyö äänitaiteilija Gabriel Goldin kanssa. Gold on säveltänyt ääniteoksen ja nauhoittanut sen Vatnajökull-jäätikön sisällä olevissa luolissa.

Valokuvataiteen museo, Projekti-tila

10.6.–6.9.2020