Kuva: Pentti Sammallahti: Vuokkiniemi, 1991.

Markus Jokela, Jouko Lehtola, Pentti Sammallahti, Iiu Susiraja
Hetki kuvalle

Hetki kuvalle -näyttely kannustaa hitaaseen taiteen katsomiseen ja kuvanlukuun. Valitsimme näyttelyyn Valokuvataiteen museon kokoelmista neljä kuvaa, joiden äärelle kutsumme nyt pysähtymään. Anna siis hetki aikaa kuvalle, hengitä syvään, istu alas tai ota muu mukava asento.

Vinkkejä valokuvien tarkasteluun ja tulkintaan

  • Valokuvan peruselementit ovat valo ja varjo sekä liike ja terävyys. Ne tuovat kuvaan jännitettä ja draamaa. Tutki, mitä kuvissa on tuotu valoon ja mitä piilotettu varjoon? Kiinnitä huomiota siihen, mihin kuva on tarkennettu.
  • Milloin ja missä kuva on otettu? Mitä kuvassa tapahtuu, keitä kuva esittää ja mitä kukin tekee? Miksi valokuvaaja otti kyseisen kuvan?
  • Onko kuva luontokuva, maisemakuva, lehtikuva, mainoskuva, taidekuva, dokumenttikuva tai perhealbumin kuva? Miten nämä kuvatyypit eroavat toisistaan?
  • Kuvan julkaisupaikka vaikuttaa siihen, miten kuva lopulta nähdään ja tulkitaan. Mieti, miten kuvan merkitys muuttuisi, jos se julkaistaisiin bussipysäkin mainoksessa, Instagram-päivityksessä tai iltapäivälehden lööpissä.
  • Pohdi kuvailmaisua eli kuvan sävykkyyttä, tarkkuutta, värejä, kuvakulmaa ja sommittelua? Millä muilla kriteereillä valokuvaa voisi arvioida?
  • Pohdi, mitä kuvalla on haluttu viestiä? Kenen näkökulma kuvasta välittyy ja kenelle kuva on suunnattu? 
  • Lue kuvien teostiedot ja laajemmat taustoittavat tekstit. Mieti, miten lisätiedot vaikuttavat kuvien tulkintaan ja merkitykseen? Muuttuiko käsityksesi kuvasta tai kuvan henkilöstä?

 

Hetki kuvalle -kierrokset näyttelyihin:

su 27.1. klo 13-14

ke 30.1. klo 18-19

su 3.2. klo 13-14

(museon pääsymaksulla)

Valokuvataiteen museo pilotoi viiden muun eurooppalaisen kulttuurilaitoksen kanssa Visual Thinking Strategies -menetelmän käyttöä koulu- ja museoympäristössä vuosina 2017–2020. VTS (Visual Thinking Strategies) on visuaalisten taiteiden opetukseen kehitetty opetusmenetelmä, jossa taide on kriittisen ajattelun, vuorovaikutustaitojen ja kuvanlukutaidon oppimisen väline.

Permission to Wonder -hanketta rahoittaa Euroopan Unionin Erasmus+.

 

Pienoisnäyttely on esillä museon Kuvakulma-tilassa.

 

Suomen valokuvataiteen museo
Kuvakulma

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

5.12.2018–24.2.2019
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy