Rotuja koskevat kulttuurilliset ja poliittiset keskustelut jättävät usein ulkopuolelleen valkoisuuden normin, koska valkoisiksi katsotut ihmiset ajattelevat, etteivät keskustelut rodusta kosketa heitä.
Suomen valokuvataiteen museon toteuttama ryhmänäyttely Näkymätön rotu tarkastelee valkoisuuden normia ja sen suhdetta valokuvaan eri näkökulmista keskittyen erityisesti historian, visuaalisen kulttuurin, kauneusihanteiden ja nationalismin kysymyksiin.
Valokuvaus on ollut keskeinen työkalu rasistisen yhteiskuntamme rakentamisessa ja ylläpitämisessä läpi historian. Valokuvan avulla on luotu yleistä mielikuvaa siitä, mitä on olla ihminen – valkoisten ihmisten kokemusten kautta. Samalla valokuvaus on ollut yksi tärkeimmistä taiteen ja median välineistä, jolla Mustien ja Ruskeiden, sekä alkuperäisväestöihin kuuluvien ihmisten kehoja, kokemuksia ja olemassaoloa on toiseutettu ja alistettu.
Näyttely avaa museon omaa suhdetta valkoisuuden normiin tarkastelemalla muun muassa museon kokoelmaa kriittisesti. Valkoisuutta käsittelevien kuvien lisäksi näyttelyssä nähdään sekä suomalaisten että kansainvälisten taiteilijioden teoksia, jotka tarkastelevat Mustuutta ja muita ei-valkoisia rotukategorioita Mustan tai ei-valkoisen linssin läpi.
Näyttelyn ja aiheiden ympärille tuotetaan laaja tapahtumaohjelmisto, joka jatkaa aiheiden käsittelyä erilaisten yleisöjen ja yhteistyötahojen kanssa.
Näyttelyn taiteilijat:
Tayo Adekunle
Sim Chi Yin
Yujie Chou
Minna Hendriksson
Ima Iduozee
Uwa Iduozee
Nayab Ikram
Arthur Jafa
Kahlil Joseph
Raakel Kuukka
Rene Matić
Zanele Muholi
Karl Ohiri
Elham Rahmati
Lada Suomenrinne
AK Wane
Ana Zibelnik and Jakob Ganslmeier
Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros
Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki