Kuva: Virve Laustela / Suomen valokuvataiteen museo

Etsin

Valokuva on kaikkialla.

 

Etsin on näyttely valokuvista, valokuvaajista ja valokuvien käyttäjistä. Maailmassa otetaan satoja miljoonia valokuvia joka päivä. Miksi ja miten valokuvat saavat meidät tuntemaan ja toimimaan? Näyttely  kutsuu sinut pohtimaan omaa suhdettasi valokuvaan ja kokemaan, mitä kaikkea valokuva voi olla.  

Etsin sisältää valokuvaa taidevalokuvasta röntgenkuviin ja kuva-albumeihin. Vierailun aikana voit katsoa camera obscuraan, kuvata itsesi studiossa tai kurkistaa pimiöön. Näyttelyn inspiraation lähteenä toimii museon miljoonien valokuvien ja esineiden kokoelma.

Näillä verkkosivuilla näyttelyn sisältöjä lähestytään neljän teeman kautta: kemia, valta, muisto ja ihmiset. Jokaisen otsikon alle on koottu aihepiiriä syventäviä verkkomateriaaleja sekä linkkejä museon sisältöihin.  

 

1. Valokuva on kemiaa 

Mies pimiössä punavalossa ja käärmeen röntgenkuva

Jokainen valokuva tarvitsee syntyäkseen valoa, pimeyttä ja jotakin valolle herkkää materiaalia. Etsin avaa valokuvien syntyprosesseja ja tutustuttaa kävijän erilaisiin valokuvaan liittyviin ilmiöihin ja tiloihin.
 

Tutki ja nauti verkossa:

Kuvat: Jussi Pohjakallio: Työskentelyä pimiössä 1970-luvulla. / Hilja Raviniemi: Röntgenkuva kerälle kiertyneestä käärmeestä, 1960-luku. Suomen valokuvataiteen museon kokoelmat

 

2. Valokuva on valtaa

Kuvasarja miehestä liikkeessä ja vanha mainoskuva, jossa nainen seisoo hymyillen avoimen jääkaapin vieressä.

Valokuvat ovat mullistaneet tiedettä, taidetta, viestintää ja sosiaalisia suhteita. Valokuvilla dokumentoidaan, tutkitaan, todistetaan ja valehdellaan. Etsin lähestyy vallan ja valokuvan monisyistä suhdetta lukuisten esimerkkitapausten avulla.  
 

Tutki ja nauti verkossa:

Kuvat: Animal locomotion, Plate 393, Eadweard Muybridge,1880-luku. / Otso Pietinen: UPO-jääkaappien mainos, 1956. Suomen valokuvataiteen museon kokoelmat

 

3. Valokuva on muisto 

Pieni poika kyläkuvaajan studiossa ja ylioppilaskuva 1960-luvulta.

Valokuvat kantavat muistoja läheisistämme, maailmasta, itsestämme sekä elämän pienistä ja suurista hetkistä. Etsin-näyttelyssä vanhat valokuva-albumit, ryhmäkuvat, muotokuvat, studio ja esineet kertovat tarinaa valokuvan historiasta ja nykyisyydestä.
 

Tutki ja nauti verkossa:


Kuvat: Ilmari Heikkilä: Poika kyläkuvaajan studiossa Raivolassa 1921. / Ylioppilaskuva. Valokuvaamo Meeri Sirkkiö, 1968–1975. Suomen valokuvataiteen museon kokoelmat

 

4. Me valokuvaajat

Kuvapari, jossa toisessa kuvassa kaksi naista ottaa kuvaa peilin kautta ja toisessa kolme henkilöä tarkastelee kuvaa.

Millainen kuvaaja sinä olet tai haluaisit olla? Valokuvaaminen on viestintätapa, koulutusta vaativa ammatti ja iloa tuova harrastus – se on tapa tarkastella todellisuutta.
 

Tutki ja nauti verkossa:


Kuvat: Helvi Ahonen, 1950 - 1959. Suomen valokuvataiteen museon kokoelmat. / Stillkuva videosta.

 

5. Opastukset ja työpajat 

Miten valokuvat syntyvät? Kuinka valokuva, valta ja algoritmit kietoutuvat yhteen? Miltä näyttää Suomen ensimmäinen valokuva?

Tervetuloa tutustumaan Etsin -näyttelyyn keskustellen, kuunnellen, tutkien ja kokeillen.

 

6. Saavutettavuus

Näyttelytilassa on vaihteleva valaistus ja joissain osioissa on hämärää. Pimiössä ja sinne johtavassa käytävässä palaa punainen valo. Valokuvastudion valaistusta voi säätää itse.

Näyttelytilan seinätekstit ovat joko valkoisin kirjaimin alumiinitaustalla tai mustin kirjaimin valkoisella taustalla ja fonttikoko on suuri. Tilassa on istumista varten penkkejä. Näyttelytilassa on välintään 140cm leveät kulkuväylät.

Esillä olevien videoiden puhekieli on suomi ja ne on tekstitetty suomeksi ja englanniksi. Videon ääniraita tulee kaiuttimesta.

Näyttelyssä ei ole toistaiseksi saatavilla kuvailutulkkausta eikä tekstejä pistekirjoituksella. Pyrimme mahdollisuuksien mukaan kehittämään näyttelyn saavutettavuutta.

 

Tradeka logo    Finnfoto logo         Ifolor logo

Suomen valokuvataiteen museo
0. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki

27.1.2023
Teoskuvia

Muualla verkossa

Kuinka filmi kehitetään tai valokuvia vedostetaan pimiössä? Mikä on kemigrammi? Miten syntyvät syvänsiniset syanotypiat? Tule kurssille nauttimaan pimiön taiasta. Syksyn 2023 kurssit tulevat myyntiin syyskuun aikana.
 

Tapahtumat
Lämpimästi tervetuloa virtuaaliopastukselle tiistaina 7.5. klo 16-17! Opastuksen mahdollistaa Tradeka.
Tapahtumat
Lämpimästi tervetuloa virtuaaliopastukselle kotisohvalta tiistaina 31.10. klo 16-17!
Tule ja koe
Täältä löydät lisätietoa käytännön asioista, jotka mahdollistavat sujuvan vierailun Suomen valokuvataiteen museon Kaapelitehtaan näyttelytiloissa.
Info
Valokuvataiteen museo on oppimisen tila, jossa saa epäröidä ja kysyä.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy