Maija Tammi
Empatimaskin

Maija Tammis utställningen Empatimaskin reflekterar över varför man ska lyssna på och förstå känslor, men varför det inte lönar sig att blint lita på dem. Syftet är att analysera hur känslor byggs upp och hur de styr oss. Vi människor har en biologisk förmåga att känna. Känslorna uppstår emellertid inte bara så där, utan de rådande värderingarna, omgivningen, erfarenheter och vardagliga möten inverkar på vad och hur vi lär oss känna och hur vi förstår känslornas betydelser.  

I Tammis installationer får vi bekanta oss med en djuphavsbläckfisks äggläggning, en ödlas måltid, en insekts preferenser och en människas tankar och var de här tankarna äger rum. Besökaren ombes göra val, dyka ner både i det dokumentära och i fiktionen och tillsammans reflektera över de frågor verken lägger fram.  

Verken på utställningen utnyttjar vår tro på berättelser, naturdokumentärernas verklighetsflykt och vårt sätt att skapa karaktärer. I den här utställningen är förmänskligandet, att man ser mänskliga drag hos andra djur och varelser, kalkylerat och den första blicken kan leda besökaren vilse. 

 

Maija Tammi (f.1985) har i sina foto- och videoverk behandlat frågor om död och odödlighet och förenat konst och vetenskap. Tammis arbete kännetecknas av en strävan att undersöka saker från grunden. I hennes konst har texten lika stor betydelse som bilden. Hon arbetar ofta med forskare och sakkunniga inom olika områden. Huvudverket på utställningen Empatimaskin, Hulda&Lilli, har Tammi gjort tillsammans med bland andra författaren Juhani Karila, biologen Joni Ollonen och kompositören Charles Quevillon. 

Maija Tammi tog magisterexamen 2010 vid Tammerfors universitet med Visuell journalistik som huvudämne. Hon disputerade 2017 för doktorsgraden i konst på institutionen för konst och media vid Aalto-universitetet på temat representationer av sjukdom inom fotokonsten. Tammi är konstnärsprofessor 2020–2024. 

Finlands Fotografiska Museum
1. våningen

Kabelfabriken, Kabelplatsen 3, G-trappan, Helsingfors

31.3.–27.8.2023

Besök
Här hittar du information om praktiska saker som möjliggör ett smidigt besök i utställningslokalerna på Finlands fotografiska museum på Kabelfabriken.
På nätet

Fördjupa utställningsbesöket med en förhandsbokad guidning!
 

Besök
Under våren 2023 erbjuder Finlands fotografiska museum igen funktionella Konsttestarbesök för 800 ungdomar. Under besöket bekantar sig grupperna med fotokonstnären Maija Tammis verk.
Adress
Kämp Galleria
Mikaelsgatan 1, 00100 Helsingfors
Se på kartan Kämp Galleria
Öppettider
må–fre 11–20, lö–sön 11–18
Biljetter
16/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.
Adress
Kabelfabriken
Kabelplatsen 3, G-trappan, 00180 Helsingfors
Se på kartan Kabelfabriken
Öppettider
ti–sö 11–18, ons 11–20
Biljetter
12/6/0 €, 16/6/0 € från 1.1.2024
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.