Maija Tammi
Empatiakone

Maija Tammen näyttelyssä Empatiakone pohditaan, miksi tunteita tulee kuunnella ja ymmärtää, mutta miksi niihin ei kannata täysin luottaa. Näyttely pyrkii purkamaan sitä, miten tunteet rakentuvat ja miten ne meitä ohjaavat. Meillä ihmisillä on biologinen kyky tuntea. Tunteet eivät kuitenkaan vain tapahdu, vaan vallitsevat arvot, ympäristö, kokemukset ja arkiset kohtaamiset vaikuttavat siihen, mitä ja miten opimme tuntemaan sekä miten ymmärrämme tunteiden merkityksiä.

Tammen installaatioissa tutustutaan syvänmeren mustekalan munintaan, liskon ruokailuun, hyönteisen mieltymyksiin ja ihmisen ajatteluun sekä siihen, missä tämä ajattelu tapahtuu. Näyttelyssä kävijää pyydetään tekemään valintoja, sukeltamaan niin dokumentaarisuuteen kuin fiktioon ja pohtimaan yhdessä teosten esiintuomia kysymyksiä.

Näyttelyn teokset hyödyntävät uskoamme kertomuksiin, luontodokumenttien todellisuuspakoa ja tapaamme rakentaa henkilöhahmoja. Tässä näyttelyssä ihmisenkaltaistaminen – eli inhimillisten piirteiden näkeminen muissa eläimissä ja olioissa – on laskelmoitua, ja ensimmäinen silmäys saattaa viedä vierailijan harhaan.

 

Maija Tammi (s.1985) on käsitellyt valokuva- ja videoteoksissaan kuoleman ja kuolemattomuuden kysymyksiä yhdistäen taidetta ja tiedettä. Tammen praktiikkaa kuvaa halu tutkia asioita perin pohjin. Tammen taiteessa teksti on yhtä merkityksellinen kuin kuva. Hän työskentelee usein eri alojen tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa.  Empatiakone-näyttelyn pääteosta Hulda&Lilli Tammi on tehnyt yhdessä muun muassa kirjailija Juhani Karilan, biologi Joni Ollosen ja säveltäjä Charles Quevillonin kanssa.

Maija Tammi valmistui maisteriksi 2010 Tampereen yliopistosta pääaineenaan Visuaalinen journalismi. Hän väitteli taiteen tohtoriksi Aalto-yliopiston Median laitokselta vuonna 2017 aiheenaan sairauden representaatiot valokuvataiteessa. Tammi on taiteilijaprofessori 2020–2024.

Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki

31.3.–27.8.2023

Tule ja koe
Täältä löydät lisätietoa käytännön asioista, jotka mahdollistavat sujuvan vierailun Suomen valokuvataiteen museon Kaapelitehtaan näyttelytiloissa.
Empatiakoneen haastatteluvihkot
Näyttelytilassa esillä olevat haastatteluvihkot myös verkossa
Podcast
Valokuvataiteilija Maija Tammi ja Valokuvataiteen museon museolehtori Kastehelmi Korpijaakko keskustelevat tieteen ja taiteen yhteistyöstä.
Tapahtumat
Lämpimästi tervetuloa virtuaaliopastukselle tiistaina 22.8. klo 16-17! Opastuksen mahdollistaa Tradeka.
Tapahtumat
Avoimet yleisöopastukset museon Kaapelitehtaan näyttelytiloissa aina sunnuntaisin kello 13–14.
Tule ja koe
Löydä opastuksen kautta ryhmällesi uusia näkökulmia esillä oleviin näyttelyihin!
Tule ja koe
Tervetuloa tutustumaan näyttelyihin oppaan johdolla!
Tule ja koe
Keväällä 2023 Valokuvataiteen museo tarjoaa 800 nuorelle toiminnallisia Taidetestaajat -kierroksia, joilla vieraillaan Maija Tammen Empatiakone-näyttelyssä ja nautitaan valokuvan taiasta.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy