Lumi muotoilee maiseman

Matti Koivumäki, Helsinki 1971. Suomen valokuvataiteen museo.

Katumaiseman pehmentää valkoinen vaippa ja äänetkin ovat vaimentuneet. Jostain kuuluu kuitenkin hurjaa kiljuntaa. Lapset ovat mestareita lumesta nauttimisessa ja joskus vähäinenkin määrä riittää suureen riemuun. Olisiko tässä tekeillä lumipalloja, jotka hetken kuluttua lentävät kohti kuvaajaa ja hänen kameraansa? Parasta pitää varansa.

Pyryssä valkoisen kasteen saavat niin ihmiset kuin raitiovaunutkin. Pysäkeillä tai asemilla saattaa vierähtää hetki jos toinenkin ennen kuin kaivattu liikenneväline kaartaa lumen keskeltä paikalle. Ennen pitkää odotus yleensä palkitaan ja helpotuksen huokaus on kollektiivinen, kun päästään kyytiin. Sisällä vaunussa lumiset vaatteet sulavat vähitellen.

Matti Koivumäki, Helsinki 1971. Suomen valokuvataiteen museo.

Tuiskun tauottua puistoissa voi retkeillä kameran kanssa. Huurteiset tai lumen kuormittamat puut löytävät yhä uudet ikuistajansa, kun talvinen ihmemaa innoittaa vuosikymmenestä toiseen. Varsinkin ensilumi saa kaivamaan kamerat esille.

Fritz Englund, 1910-luku. Suomen valokuvataiteen museo.

Lehtikuvaaja dokumentoi pyryn jälkeen arkisempaa aihepiiriä. Talonmiespariskunta käy lumitöiden kimppuun lapiovoimin ja kasvattaa ennestäänkin vaikuttavan kokoista lumikasaa. Ehkä taustalla näkyvä pikkupoika päästää kohta irti äitinsä kädestä ja ryntää kasaan laskemaan mäkeä.

Kalle Kultala, 1952. Suomen valokuvataiteen museo.

 

Maria Virtanen, tutkija, 2012

Kokoelmanosto
Ankeasta säästä on vaikea iloita, mutta valokuvauksen harrastajat voivat lohduttautua valokuvataiteilija Pentti Sammallahden sanoilla: ”Mitä huonompi sää, sen parempi kuva.”
Kokoelmanosto
Kalle Kultalan kuvaan tiivistyy menneiden vuosikymmenten kesät.
Kokoelmanosto
Valokuvaaja Matti Saanio tunnetaan arktisen alueen elämän ja luonnon kuvaajana.
Kokoelmat
Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa lähes 3 miljoonaa valokuvaa. Museolla on myös tuhansien valokuvaukseen liittyvien esineiden kokoelma, valokuvakirjasto ja asiakirja-arkisto.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy