Mökkielämää "kokovartalo-pitsisukassa"

Kalle Kultala, Somero 1965. Digitoitu alkuperäisestä negatiivista. Suomen valokuvataiteen museo.

Sukka-asusteet, monipuolisissa värivaihtoehdoissaan, voisivat olla muotijutun aihe tänäänkin. Kuitenkin tämä Kalle Kultalan Somerolla tallentama muotikuva ilmestyi Suomen Kuvalehden kesällä 1965 julkaiseman tyylijutun yhteydessä.

Artikkeli raportoi sukkamuodin uutuuksista runsaalla kuvasarjalla. Otsikko "Uusia pitsejä ilman arsenikkia" viittaa pitsikuvion tainnuttavaan, vaikkakin myrkyttömään vaikutukseen.

Alkuperäinen kuvateksti tähän kuvaan kuuluu:" Tässä sitä mennään, pitsissä kiireestä kantapäähän. Asu on siitäkin ainutlaatuinen, että se ei oikeastaan palvele mitään käytännöllistä tarkoitusta. Sen nimi on body stocking eli ruumissukka. Se on väärin..."

Tähän tyyliin sanaili tyylijutun kirjoittanut toimittaja Pirkko Kolbe. Hänen mukaansa pitsiasu ei ehkä palvele käytäntöä suoraan, mutta "on sitäkin vahvempi tuki naiselliselle itsetunnolle". Yhtä viekoittelevaa ja naisellista asua kuin "kokovartalopitsisukka" tuskin voisi keksiä.

Muotikuvat kuvattiin niin mökin sisällä kuin pihapiirissä, havumetsiköissä kuin rantakallioillakin. Kalle Kultalan mallit poseerasivat jutun kuvissa myös arkiaskareissa, kuten halonhakkuupuuhissa. Muotikuvaaja ja malli ovat selvästi lähteneet kuvaamaan sukkapukuja hieman leikitellen. Kuvamateriaali on tuskin syntynyt liian ennakoiden tai vailla huumoria.

 

Reetta Haarajoki, 2010

Lähde ja kaikki lainaukset: Suomen kuvalehti no. 21, 22.5.1965, 49. vuosikerta.

 

Kokoelmanosto
K-G Roosin (1937-1976) Marimekko-kuvaan ja siinä esiintyvään opiskelijaäitiin ruumiillistuvat moderni aika ja muuttuvat arvot.
Kokoelmanosto
Nykyisenkaltaiset aurinkolasit kehitettiin hiukan yli sata vuotta sitten.
Kokoelmanosto
Muotikuvaaja Ulla Finnilän kuvissa avaruusajan nainen poseeraa silmät tummilla kärpäslaseilla peitettyinä.
Kokoelmat
Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa lähes 3 miljoonaa valokuvaa. Museolla on myös tuhansien valokuvaukseen liittyvien esineiden kokoelma, valokuvakirjasto ja asiakirja-arkisto.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy