Olisipa synkkä ja myrskyinen yö

Martin Parr: Maam Cross Fair, sarjasta Bad Weather, 1981. Hopeagelatiinivedos / Suomen valokuvataiteen museo, Valokuvataiteen Seuran teoskokoelma.

Martin Parrin valokuvassa tuoksuu märkä hevonen.

Olen alkanut kaivata huonoa säätä. Vihaan nimittäin kuumuutta. Olen viileiden, tuulisten ja märänraikkaiden olosuhteiden olento.

Martin Parrin kuvasarja Bad Weather juhlii kurjaa keliä. Sumua, sadetta, viimaa. 1970-80 -lukujen mustavalkoisissa kuvissa elämä on märkää ja koleaa. Valokuva Maam Cross Fair (1981) esittää kolmea miestä ja neljää hevosta. Sataa vettä. Sataa paljon vettä. Miesten palttoot ja hevosten karva ovat mustanmärkinä sateesta. Ja jokin miesten katseissa kertoo, ettei tämä ole ensimmäinen, eikä toinenkaan kerta. Ja ettei se oikeastaan haittaa. Me osaamme tämän, tyynen kastumisen.

Hevoset ovat markkinoille näyttelyyn tuotuja connemaraponeja. Maam Cross Fair on yksi Irlannin vanhimpia markkinatapahtumia, joka järjestetään vuosittain aina Bank Holidayn jälkeisenä tiistaina lokakuun lopussa. Alun perin markkinat järjestettiin, jotta maanviljelijät voisivat myydä ylijäämävarastojaan ja saada näin kipeästi kaipaamiaan lisätuloja. Sittemmin tapahtuma on kasvanut festivaalin ja maatalousnäyttelyn suuntaan ja tullut tunnetuksi erityisesti alueelta peräisin olevien connemaraponien näyttelytapahtumana. Ja kun ponit on esitelty ja palkittu, voi (todennäköisesti) märän päivän päälle ottaa lämmittävän, jos toisenkin paikallisessa pubissa takkatulen äärellä. Ja todeta, ettei elämä oikeastaan ole hullumpaa, vaikka palttoo joskus kastuukin. Ainakaan ei nimittäin ole hiki.

Koiranilmoja odotellessa!

 

Brittiläinen Martin Parr (s.1952) on aikamme tunnetuimpia ja arvostetuimpia dokumenttivalokuvaajia, joka on tullut tunnetuksi erityisesti brittiyhteiskuntaa kriittisellä otteella dokumentoivista suorasukaisista värivalokuvistaan. Hän on Magnum-kuvatoimiston jäsen ja hänen kuviaan on kymmenien museoiden ja instituutioiden kokoelmissa ympäri maailman.

 

Teksti: Henna Aaltonen, projektitutkija, elokuu 2022

 

Lähteet:

https://www.martinparr.com/

https://www.martinparr.co.uk/

https://www.galwaytourism.ie/event/maam-cross-big-fair/

https://irelandxo.com/ireland-xo/history-and-genealogy/timeline/maam-cross-fair

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy