Työelämä ja blues

Auvo Lukki: Pankkineidit puhelinkopissa, Savitaipale 1998. Suomen valokuvataiteen museo.

Valokuvaaja Auvo Lukki on lahjoittanut Suomen valokuvataiteen museon kokoelmiin dia- ja negatiiviarkistonsa sekä siitä itse tekemänsä digitoinnit. Kuvia on kaikkiaan yli 40 000.

Lukki digitoi kuvat ja merkitsi tiedostot museon kanssa sovittua menetelmää noudattaen. Näin aineisto on museossa helpompaa liittää tietokantaan ja ottaa käyttöön. Laajan aineiston digitointiurakka alkoi vuonna 2016 ja valmistui vuonna 2021.


Auvo Lukki ja kokoelma-amanuenssi Sofia Lahti tutkivat Lukin negatiivikansioita syyskuussa 2021. Kuva: Virve Laustela, Suomen valokuvataiteen museo.

Aineisto käsittää monipuolisesti sekä ammattikuvaajana että yksityiselämässä kuvattuja valokuvia 1970-, 1980- ja 1990-luvuilta. Lahjoitukseen sisältyy myös yksitoista Lukin käytössä ollutta kameraa.


Auvo Lukki: Kaverit kaijalla kalalaatikoiden varjossa, Helsinki 1981. Suomen valokuvataiteen museo.

Venetmäkeläinen Auvo Lukki (s. 1946) on valmistunut valokuvaajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1984. Sitä ennen hän ehti työskennellä muun muassa mielisairaanhoitajana ja tietojenkäsittelytekniikan parissa. Valokuvaajan työnsä ohella Lukki on toiminut valokuvauksen, kuvataiteen ja digitaalisen viestinnän opettajana muun muassa Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa sekä Forssan ammatti-instituutissa.


Auvo Lukki: Naantalin IVO:n voimalaitoksen valvomo yöllä, 1981. Suomen valokuvataiteen museo.

Vuosina 1985-1989 Auvo Lukki työskenteli Imatran Voiman markkinointiosastolla. Työ sähköyhtiön valokuvaajana avasi hänelle laajan kuvakulman suomalaiseen työelämään voimalaitoksen valvomosta Alepan kassalle ja kenkätehtaalta nakkikioskille. Lukin laaja työelämän tuntemus ja työn arvostus välittyykin monenlaisten työtilanteiden kuvissa, niin rivakassa työtahdissa kuin hiljaisissa odottelun tai kahvipaussin hetkissä.


Auvo Lukki: Ulkoilutakin vetoketjun ompelu, Luhta oy, Lahti 1987. Suomen valokuvataiteen museo.


Auvo Lukki: Nakkikioski Kaivokadulla Ateneumin kulmalla, Helsinki 1981. Suomen valokuvataiteen museo.


Auvo Lukki: Vanteen sisäkehän kiinnityspalojen stanssaus, Levypyörä oy, Nastola 1987. Suomen valokuvataiteen museo.

Suomalaista muotoilua Lukki on kuvannut Designmuseolle ja Avotakka-lehdelle. Omaehtoisessa kuvaamisessa lempiaiheita ovat olleet perhearjen ja Eurooppaan suuntautuneiden polkupyörämatkojen lisäksi luonto sekä kotimaiset musiikkitapahtumat - erityisesti Järvenpään Puisto-Blues.


Auvo Lukki: Miehet mustissa jammailevat Puistobluesin päälavan edessä, Järvenpää 1987. Suomen valokuvataiteen museo.


Auvo Lukki: Yleisömeri Puistobluesin lavan edessä, Järvenpää 1987.

 

Teksti: Sofia Lahti, kokoelma-amanuenssi, 2021

Kokoelmanosto
Rafael Roos oli suomalaisen teollisuuden tallentaja ja visualisoija.
Kokoelmanosto
”Photography is not a frisbee” (valokuva ei ole frisbee), tokaisi brittiläinen valokuvaaja Martin Parr Tampereella pitämässään workshopissa.
Kokoelmanosto
Valokuvataiteen museon kokoelmat avaavat äärettömän monipuolisen kirjon elämän designiin.
Kokoelmat
Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa lähes 3 miljoonaa valokuvaa. Museolla on myös tuhansien valokuvaukseen liittyvien esineiden kokoelma, valokuvakirjasto ja asiakirja-arkisto.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy