Kestävä kehitys

Filippo Zambon: Into the Bin, 2014. Suomen valokuvataiteen museo.

Suomen valokuvataiteen museo haluaa toimia vastuullisesti myös kestävän kehityksen näkökulmasta. Kestävä kehitys käsittää monenlaisia vastuullisuuden näkökulmia kuten yhdenvertaisuuden, johon liittyvät muun muassa turvallisemman tilan periaatteet. Vastuullisuus on yksi museon ydinarvoista.

Tällä sivulla kerrotaan museon tavoista vähentää toiminnan ympäristökuormitusta.

 

Kiinteistönhuolto, jätehuolto ja energia

Museon näyttely- ja kokoelmatiloista pääosa sijaitsee Helsingin Kaapelitehtaalla. Kaapelitehdas on mukana Ekokompassi-järjestelmässä ja on sitoutunut omassa toiminnassaan vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja ympäristökuormaa sekä tehostamaan kiertotaloutta. Kaapelitehtaalla käytettävä sähkö on sertifioitua tuulisähköä.

Kaapelitehtaalla toimii paperi-, biojäte-, pahvi-, lasi-, metalli- ja muovikierrätys. Kaapelitehtaalla on myös kierrätyshuone, jossa kiinteistön toimijat voivat vaihtaa keskenään käyttökelpoista tavaraa.


Näyttelyt

Valokuvataiteen museon näyttelyitä varten rakennetaan hyvin harvoin uusia tilaelementtejä. Samat siirrettävät seinät ja vitriinit ovat olleet käytössä jo noin 20 vuotta. Myös seinien turhaa maalausta vältetään.

Näyttelyvedosten tuotannossa mietitään tapauskohtaisesti ekologisin ratkaisu. Esimerkiksi uusien vedosten teettäminen Helsingissä voi joskus olla ilmaston kannalta parempi kuin valmiiden teosten kuljettaminen kaukaa. Kehystyksessä käytössä ovat pitkäikäiset vaihtokehykset.

Kun teoksia pakataan kuljetusta varten, puhtaat suojamateriaalit säästetään ja käytetään uudelleen.

Näyttelyitä varten tuotetaan vain harvoin kertakäyttöisiä painotuotteita.


Kokoelmat

Valokuvakokoelmien asianmukainen säilytys vaatii ilman lämpötilan ja kosteuden tarkkaa säätelyä, joka kuluttaa sähköä. Tämänkin vuoksi säilytystiloissa olevat aineistot pyritään pakkaamaan tilaa säästävästi.

Kestävän kehityksen merkitystä on painotettu kokoelmatyössä myös temaattisesti. Esimerkiksi vuonna 2019 museo osallistui museoiden tallennusyhteistyöverkosto TAKOn  nykydokumentointihankkeeseen, jonka tavoitteena oli tallentaa museoihin kestävän kehityksen teemoihin liittyviä nykykulttuurin ilmiöitä. Valokuvataiteen museon tallennusaiheeksi valittiin nuorten ilmastohuolen ilmaisu valokuvataiteessa, ja tallennuksen kohteena oli museon Photofuss-nuortenryhmän näyttely Viimeinen sukupolvi.

 

Muu toiminta

Museon henkilökunta tekee työmatkansa lähes pelkästään joukkoliikennettä käyttäen tai pyöräillen.

Museon henkilökuntatiloissa sekä kutsuvierastilaisuuksissa käytössä ovat reilun kaupan tee, kahvi ja viini, kotimainen kauramaito ja ensisijaisesti kasvipohjaiset raaka-aineet.

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy