Valokuvaajakollektiivi Activestills on vuodesta 2005 dokumentoinut Israelin kolonialistista väkivaltaa ja palestiinalaisten ruohonjuuritason vastarintaa. Kollektiivin jatkuvasti kasvava yli 56 000 valokuvan internetarkisto tallentaa elämää ja kuolemaa Israelin asutuskolonialismin ja apartheidin alla. Esillä on valokuvia yli kahden vuosikymmenen ajalta. Näyttely Activestills – dokumentoimassa elämää, kuolemaa ja vastarintaa Palestiinassa avautuu yleisölle 9.5.2025.
”Valokuvaajina emme dokumentoi ainoastaan yksittäisiä väkivallan hetkiä, vaan myös kauan sitten alkaneen sionistisen kolonialismin jatkumista. Palestiinan tämänhetkiset tapahtumat eivät ole erillinen hirmuteko, vaan osa meneillään olevaa Nakbaa (arab. katastrofi) ja etnistä puhdistusta. Vuosikymmeniä jatkuneet hävittäminen, pakkosiirrot ja epäinhimillistäminen ovat johtaneet nyt käynnissä olevaan kansanmurhaan. Työskentelymme on tapa kieltäytyä katsomasta pois. Se on keino muistaa sekä vastustaa Israelin harjoittamaa palestiinan kansan tuhoamista”, sanoo Activestillsin valokuvaaja Faiz Abu Rmeleh.
Näyttelyn keskiössä ovat Gazan meneillään oleva kansanmurha, Palestiinan alueen etninen puhdistus sekä vuoden 1948 Nakban tuhoamat kylät. Activestills ei kuvaa palestiinalaisia vain uhreina, vaan yksilöinä ja poliittisesti toimivana kansana. Dokumentointi ja arkistointi toimivat vastarintana kolonialistista tuhoamista ja kontrollia kohtaan sekä palestiinalaisten äänten ja elämien poispyyhkimistä vastaan.
Näyttely on ajankohtainen Gazan kansanmurhan vuoksi
Lokakuusta 2023 lähtien Israel on jatkanut kansanmurhaksi luokiteltavaa hyökkäystä Gazassa. Yli 50 000 ihmistä on tapettu, pääosin naisia ja lapsia, ja tuhannet ovat edelleen hautautuneina raunioihin. Hyökkäykset ovat kohdistuneet siviilikohteisiin ja yli 90 % Gazan asumuksista on tuhottu. Israelin toiminta saa tukea länsimaista, myös Suomesta.
"Kuten sodissa yleensäkin, valokuvalla on rooli myös Gazan kansanmurhassa. Valokuvan näkökulmasta tilanne poikkeuksellinen: kenties ensimmäistä kertaa historiassa kansa dokumentoi itse oman kansanmurhansa ja jakaa valokuvat reaaliaikaisesti verkossa. Se mahdollistaa tapahtumien seuraamisen ja todistamisen ympäri maailmaa, mikä pakottaa meidät kysymään eettisiä kysymyksiä myös katsojan roolista. Activestillsin arkisto on ainutlaatuinen. Paikalliset valokuvaajat ovat itse 20 vuoden ajan dokumentoineet miehitystä ja konfliktia ilman kansainvälisiä kuvatoimistoja", sanoo Suomen valokuvataiteen museon johtaja Anna-Kaisa Rastenberger.
Gazan kansanmurha on toimittajille nykyhistorian vaarallisin ajanjakso: Israel on tappanut yli 200 palestiinalaista toimittajaa ja valokuvaajaa. Gazalaiset valokuvaajat, kuten Mohammed ja Yousef Zaanoun sekä Doaa Albaz dokumentoivat tapahtumia suuren henkilökohtaisen riskin uhalla. Näyttelyllä Activstills haluaa kunnioittaa kollegoitaan Gazassa – tapettuja, haavoitettuja, pidätettyjä ja niitä, jotka jatkavat työtään riskeistä ja kauhuista huolimatta. He kuvaavat, jotta maailma näkisi – ja jotta me toimisimme.
Gazan kansanmurhan varjossa Israel on voimistanut hyökkäyksiään myös Länsirannalla, ajaen yli 40 000 ihmistä kodeistaan. Kyseessä ovat suurimmat pakkosiirrot alueella sitten vuoden 1967. Näyttely esittää, kuinka nykyhetken tapahtumat kytkeytyvät vuoden 1948 Nakbaan, Israelin perustamisen yhteydessä toteutettuun etniseen puhdistukseen. Sionistinen liike hävitti silloin yli 530 kylää ja kaupunkia, ja noin puolet palestiinalaisväestöstä joutui pakolaisiksi. Suurin osa Gazan nykyväestöstä on tämän karkotuksen jälkeläisiä. Valokuvaaja Ahmad Al-Bazz dokumentoi vuosina 2021–2023 näiden tuhoutuneiden kylien jäänteitä. Kuvillaan hän esittää nykyisen tilanteen jatkumona Israelin kolonialistiselle projektille. Hänen mukaansa kestävä oikeudenmukaisuus edellyttää koko alueen asuttajakolonialismin tunnistamista ja käsittelyä.
Activestillsin kuvien rinnalla esitetään myös Palestiinan museon näyttely Gaza remains the story, joka kertoo, miten Gaza paikantuu historiallisesti ja nykyään, sekä Palestiinassa että maailmassa.
Activestills – dokumentoimassa elämää, kuolemaa ja vastarintaa Palestiinassa
9.5.–31.8.2025
Suomen valokuvataiteen museo,
Kaapeliaukio 3, Helsinki.
Median vierailuaika näyttelyyn torstaina 8.5. klo 11–12.
RSVP jaakko.laasanen@fmp.fi
Lisätiedot ja kuvapyynnöt:
Jaakko Laasanen
Viestintäpäällikkö, Suomen valokuvataiteen museo
040 6800 307
jaakko.laasanen@fmp.fi
Kuva: Palestiinalaislapsi katselee Israelin ilmaiskujen tuhoaman Al-Zahran kaupunginosan raunioita Gazan kaupungissa 19. lokakuuta 2023. Mohammed Zaanoun: Gaza city, 2023.