Ukrainalaisia nykykuvaajia esillä Valokuvataiteen museon verkkonäyttelyssä

029_len_4678_1500.jpg

Suomen valokuvataiteen museo on julkaissut sivustollaan verkkonäyttelyn Suloinen Ukraina. Näyttely esittelee ukrainalaisten nykykuvaajien töitä.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 uhkaa myös kulttuurin olemassaoloa. Sota ei ole vain inhimillistä kärsimystä, vaan sotaa ihmisiä ja heidän kulttuuriaan, kieltään ja vapauksiaan vastaan. Nuoret ukrainalaiset valokuvaajat ovat kasvaneet vapaassa maassa, jossa on ilmaisunvapaus. Mitä olisi valokuvaajan työ ilman sitä? 

Yana KononovanRita NikinOlena MorozovanIra LupunOlia Kovalin ja Kristina Sagirovan kuvauskohteet ovat hauraita, herkkiä ja inhimillisiä – asioita, jotka katoavat konfliktissa. Maxim Dondyuk on kuvannut vuonna 2014 tapahtunutta vallankumousta ja sodan jälkiä Itä-Ukrainassa. Kuvat täydentävät toisinaan, yön pimeydessä otetut kuvat konfliktista saavat rinnalleen rauhalliset lumenpeittämät maisemakuvat. Yulia Kysilin puuhun painetuissa kuvissa uskonnollinen symboliikka muistuttaa Ukrainan kansannousun retoriikasta.

Näyttely pohjautuu kahteen kuraattori Kateryna Rodchenkon kuratoimaan kokonaisuuteen Odessan Photo Day -festivaalille. Odessa Photo Day -festivaali ideoitiin vuonna 2014. Samana vuonna Ukrainassa alkoi kansannousu sekä sota Ukrainan ja Venäjän tukemien separistien välille. Siitä lähtien festivaali on elänyt rinnakkain sodan kanssa.

 

https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/nayttelyt/suloinen-ukraina

Pressikuvat: https://bit.ly/suloinen_ukraina

Tiedotteen kuva: Olena Morozova

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy