Vivian Maier, 18. lokakuuta, New York, 1953. © Estate of Vivian Maier, Courtesy of Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, NY.

Vivian Maier
Omakuva ja sen varjo

Vivian Maier (1926–2009) oli amerikkalainen valokuvaaja, jonka laaja elämäntyö on tullut kohinalla julkisuuteen hänen kuolemansa jälkeen lukuisien näyttelyiden ja dokumenttielokuvan myötä. Maier kuvasi intohimoisesti koko aikuiselämänsä, mutta ei itse tuonut työtään esille, vaan ansaitsi elantonsa toimimalla lastenhoitajana lukuisissa perheissä New Yorkissa ja Chicagossa 40 vuoden ajan 1950-luvulta alkaen.

Vivian Maierin kuvien tunnettuja aiheita ovat katuelämä, tuntemattomien ihmisten muotokuvat ja hänelle tuttu lasten maailma. Näiden kuva-aiheiden ohella Maier tallensi kuviinsa mielellään myös itsensä, joko heijastavan pinnan kautta tai valokuvaajan varjona. Omakuva ja sen varjo –näyttelyn kuraattori Anne Morinin mukaan Maierin omakuvat ja ”varjokuvat” muodostavat arviolta yli neljänneksen valokuvaajan tuotannosta.

Omakuva ja sen varjo –näyttely tarjoaa arvoitukselliselle valokuvaajalle tilaisuuden kertoa, kuka hän oli ja miten hän koki itsensä maailmassa.

Maier vietti koko elämänsä anonyyminä, yksityisyyttään varjellen, kunnes vuonna 2007 hänen arkistonsa löytyi sattumalta chicagolaisesta varastosta, jonka vuokria ei ollut maksettu pitkään aikaan. Maierin mittava elämäntyö pelastui unohdukselta viime hetkellä huutokauppojen kautta. Laajaan ja vaikuttavaan kokoelmaan kuuluu yli 120 000 negatiivia, kaitafilmejä sekä 16 mm -filmejä, äänitallenteita, valokuvia sekä satoja kehittämättömiä filmirullia. Elämäntyön tulo julkisuuteen muutti postuumisti Vivian Maierin elämäntarinan ja toi hänen rikkaan perintönsä osaksi amerikkalaisen katuvalokuvauksen historiaa.

 

Vivian Maierin valokuvia nähdään nyt Suomessa ensimmäistä kertaa. Näyttelyssä on esillä 83 Vivian Maierin valokuvaa sekä tämän kuvaamia kaitafilmejä vuosilta 1953–1986.

Omakuva ja sen varjo -näyttelyn uudet vedokset: Hank’s Laboratory New York, 2018.

 

Näyttelyn kuraattori Anne Morin on työskennellyt Vivian Maierin kuvien parissa vuodesta 2010 ja kuratoinut tämän tuotannosta lukuisia näyttelykokonaisuuksia. Nyt Valokuvataiteen museolla nähtävä kokonaisuus on niistä tuorein ja ensimmäinen Maierin omakuviin keskittynyt kokonaisuus.

Vivian Maier – The Self-portrait and Its Double -näyttelyn on tuottanut diChroma Photography.

 

Tule ja koe
Avoimet yleisöopastukset museon Kaapelitehtaan näyttelytiloissa aina joka kuukauden viimeisenä keskiviikkona klo 18–19!
Tule ja koe
Tervetuloa tutustumaan näyttelyihin oppaan johdolla!
Tehtävämateriaalit
Vivian Maierin valokuvista nousevat teemat haarautuvat moniin suuntiin. Tämä materiaali tarjoaa erilaisia toiminnallisia näkökulmia näyttelykokemuksen tueksi. Teksteissä käsitellään peilikuvaa, katseen valtaa sekä omakuvan erilaisia rooleja. Viimeisiltä sivuilta löydät leikkisiä harjoitteita lapsille ja lapsenmielisille.
Podcast
Valokuvaaja Leena Saraste ja museon kokoelma-amanuenssi Laura Gelmi keskustelevat naiskuvaajista historiassa sekä nykyhetkessä.
Podcast
Mediapersoona Liisa Vääriskoski aka Munalissu, sekä Valokuvataiteen museon kokoelmaintendentti Anni Wallenius pohtivat omakuvan ja selfien eroa.
Kokoelmanosto
Kaksisilmäinen Rolleiflex on ollut monelle valokuvaajalle erityisen rakas työväline.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy