Vivian Maier:

Omakuva ja sen varjo

Vivian Maier, 18. lokakuuta, New York, 1953. © Estate of Vivian Maier, Courtesy of Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, NY.

Vivian Maier:

Omakuva ja sen varjo

Suomen valokuvataiteen museo
Suuri näyttelytila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

17.1.–24.5.2020
Teoskuvia

Vivian Maier (1926–2009) oli amerikkalainen valokuvaaja, jonka laaja elämäntyö on tullut kohinalla julkisuuteen hänen kuolemansa jälkeen lukuisien näyttelyiden ja dokumenttielokuvan myötä. Maier kuvasi intohimoisesti koko aikuiselämänsä, mutta ei itse tuonut työtään esille, vaan ansaitsi elantonsa toimimalla lastenhoitajana lukuisissa perheissä New Yorkissa ja Chicagossa 40 vuoden ajan 1950-luvulta alkaen.

Vivian Maierin kuvien tunnettuja aiheita ovat katuelämä, tuntemattomien ihmisten muotokuvat ja hänelle tuttu lasten maailma. Näiden kuva-aiheiden ohella Maier tallensi kuviinsa mielellään myös itsensä, joko heijastavan pinnan kautta tai valokuvaajan varjona. Omakuva ja sen varjo –näyttelyn kuraattori Anne Morinin mukaan Maierin omakuvat ja ”varjokuvat” muodostavat arviolta yli neljänneksen valokuvaajan tuotannosta.

Omakuva ja sen varjo –näyttely tarjoaa arvoitukselliselle valokuvaajalle tilaisuuden kertoa, kuka hän oli ja miten hän koki itsensä maailmassa.

Maier vietti koko elämänsä anonyyminä, yksityisyyttään varjellen, kunnes vuonna 2007 hänen arkistonsa löytyi sattumalta chicagolaisesta varastosta, jonka vuokria ei ollut maksettu pitkään aikaan. Maierin mittava elämäntyö pelastui unohdukselta viime hetkellä huutokauppojen kautta. Laajaan ja vaikuttavaan kokoelmaan kuuluu yli 120 000 negatiivia, kaitafilmejä sekä 16 mm -filmejä, äänitallenteita, valokuvia sekä satoja kehittämättömiä filmirullia. Elämäntyön tulo julkisuuteen muutti postuumisti Vivian Maierin elämäntarinan ja toi hänen rikkaan perintönsä osaksi amerikkalaisen katuvalokuvauksen historiaa.

 

Vivian Maierin valokuvia nähdään nyt Suomessa ensimmäistä kertaa. Näyttelyssä on esillä 83 Vivian Maierin valokuvaa sekä tämän kuvaamia kaitafilmejä vuosilta 1953–1986.

Omakuva ja sen varjo -näyttelyn uudet vedokset: Hank’s Laboratory New York, 2018.

 

Näyttelyn kuraattori Anne Morin on työskennellyt Vivian Maierin kuvien parissa vuodesta 2010 ja kuratoinut tämän tuotannosta lukuisia näyttelykokonaisuuksia. Nyt Valokuvataiteen museolla nähtävä kokonaisuus on niistä tuorein ja ensimmäinen Maierin omakuviin keskittynyt kokonaisuus.

Vivian Maier – The Self-portrait and Its Double -näyttelyn on tuottanut diChroma Photography.

 

Tule ja koe

Yleisöopastukset

Suomenkielinen yleisöopastus museon näyttelyihin aina sunnuntaisin kello 13–14 ja joka kuun viimeinen keskiviikko klo 18-19.

Tule ja koe

Opastukset kouluille

Tervetuloa tutustumaan näyttelyihin oppaan johdolla! Museon oppaat ovat valokuvan ja visuaalisen kulttuurin asiantuntijoita, jotka mielellään suunnittelevat opastusten sisällön ja luonteen ryhmien toiveiden mukaiseksi.

Kouluille

Näkökulmia näyttelyyn: Vivian Maier - Omakuva ja sen varjo

Näyttelyn Vivian Maier: Omakuva ja sen varjo valokuvista nousevat teemat haarautuvat moniin suuntiin. Tämä materiaali tarjoaa erilaisia toiminnallisia näkökulmia näyttelykokemuksen tueksi. Teksteissä käsitellään peilikuvaa, katseen valtaa sekä omakuvan erilaisia rooleja. Viimeisiltä sivuilta löydät leikkisiä harjoitteita lapsille ja lapsenmielisille.

Tule ja koe

3: Nainen valokuvaajana

Valokuvaaja Leena Saraste ja museon kokoelma-amanuenssi Laura Gelmi keskustelevat naiskuvaajista historiassa sekä nykyhetkessä.

Tule ja koe

4: Onko omakuva selfie?

Mediapersoona Liisa Vääriskoski aka Munalissu, sekä Valokuvataiteen museon kokoelmaintendentti Anni Wallenius pohtivat omakuvan ja selfien eroa.

Kokoelmanosto

Kaksi silmää ja kuilu

Kaksisilmäinen Rolleiflex on ollut monelle valokuvaajalle erityisen rakas työväline.
Osoite
Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
10/5/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kämp Galleria
Pohjoisesplanadi 33, 00100 Helsinki
Aukioloajat
ma–su klo 11–20
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy