Kuva: Søren Lose

PARALLEL

Baltian, Pohjoismaiden ja Venäjän nykyvalokuvausta Suomen valokuvataiteen museossa.

Näyttelyn taiteilijat: Marte Aas (Norja), Vytautas Balcytis (Liettua), Ìvar Brynjòlfsson (Islanti), Vuokko Isoherranen (Suomi), Oleg Kulik (Venäjä), Søren Lose (Tanska), Mija Renström (Ruotsi), Inta Ruka (Latvia) ja Liina Siib (Viro).

Parallel-näyttely tarjoaa erinomaisen tilaisuuden tutustua Suomen lähialueiden valokuvataiteeseen. Näyttely esittelee Baltian, Pohjoismaiden ja Venäjän koskettavaa ja haastavaa valokuvausta, jota Suomessa ei ole nähty aikaisemmin.

Maantieteen lisäksi näyttelyn taiteilijoita yhdistää kiinnostus arkeen, hyvin laajasti ymmärrettynä. Parallel-näyttelyn teokset käsittelevät esimerkiksi kotia, urbaania tilaa, maisemaa ja suhdettamme niihin. Teoksissa jokapäiväinen voi näyttäytyä yllättävänä ja outona, käsitteellisenä tai surrealistisena, fiktiivisenä tai dokumentaarisena, kertomuksena tai fragmenttina.

Näyttelyssä rinnastuvat valokuvauksen erilaiset lajityypit ja tekniikat. Perinteinen dokumenttivalokuva rinnastuu nykyvalokuvalle tyypilliseen suoran valokuvauksen metodiin ja digitaalisiin manipulaatioihin.

Parallel merkitsee samanaikaisuutta mutta ei samanlaisuutta. Näyttelyn teokset ovat muodoiltaan ja sisällöiltään hyvin erilaisia kuvia paikoista ja asioista, joita kohtaamme päivittäin. Norjalainen Marte Aas haastaa perinteisen ylevän maisemakuvan esittämällä tuikitavallisen ja arkisen lähiömaiseman. Mija Renström ja Ìvar Brynjòlfsson tutkivat kodin sosiologiaa ja Vuokko Isoherranen käsittelee pelon täyttämää tuttua ja turvallista. Albumikuviin sekä julkisen ja yksityisen väliseen rajankäyntiin viittaavat Søren Losen löydetyistä kuvista rakennetut panoraamat turistikohteista ja Liina Siibin intensiiviset kuvat nuorista tytöistä julkisissa tiloissa.

Baltia, Pohjoismaat ja Venäjä muodostavat heterogeenisen alueen. Alueen yhdeksän maata poikkeavat kulttuuriltaan, historialtaan ja yhteiskunnaltaan radikaalistikin toisistaan. Toisaalta yhdistävänä tekijänä voidaan nähdä poliittis-yhteiskunnalliset muutokset kuten sosialismin murtuminen Itä-Eurooppassa ja Euroopan Unionin syntyminen. Yhteistä ovat myös keskiöön nousseet kysymyksen asettelut identiteeteistä ja paikallisuuden merkityksestä globalisoituvassa maailmassa. Parallel-näyttelyn taiteilijat kohtaavat asioita, jotka syntyvät ympärillä tapahtuvista muutoksista. Muutoksen teemoja voi lukea esimerkiksi Inta Rukan muotokuvista, joissa peilataan yhteiskunnallista murrosta tai Vytautas Balcytiksen hiljaisista puoliurbaaneista maisemista, joissa muutos tapahtuu hitaasti ja huomaamatta. Oleg Kulikin mustan humoristisissa teoksissa puolestaan tasapainotellaan menneisyyden ja nykyisyyden välillä.

Parallel-näyttely on osa kansainvälisen, valokuvamuseoiden muodostaman Oracle-järjestön seminaarin ohjelmistoa. Konferenssin teemana on Baltian, Pohjoismaiden ja Venäjän nykyvalokuvaus. 11.–14.11. pidettävää Oracle-konferenssia isännöivät Suomen valokuvataiteen museo ja Hanasaaren kulttuurikeskus.

Näyttelyn on koonnut Pirkko Siitari.

Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki

3.11.–31.12.2000
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy