Zanele Muholi:

ZAZISE

Kuva: Zanele Muholi: Thathu I, The Sails, Durban 2019.

Zanele Muholi:

ZAZISE

K1
Kämp Galleria

Kämp Galleria, Mikonkatu 1, 00100 Helsinki

4.2.–29.5.2022
Teoskuvia

Zanele Muholi on eteläafrikkalainen LGBTQIA+ aktivisti ja yksi aikamme merkittävimpiä nykyvalokuvaajia. ZAZISE tarkoittaa isiZulun kielellä ”tehdä itsensä tunnetuksi” tai "hankkia tietoa". 2000-luvun alkupuolelta lähtien Zanele Muholi on dokumentoinut mustien LGBTQIA+ ihmisten eli lesbojen, homojen, biseksuaalien, queer-ihmisten sekä trans- ja intersukupuolisten elämää Etelä-Afrikassa ja muualla maailmassa.

ZAZISE -näyttelyssä on teoksia yli kahden vuosikymmenen ajalta ja se tarjoaa myös katsauksen Muholin omakuviin eri aikakausilta. Muholin läpimurtoteos Only half of the picture käsittelee viharikosten urheiksi joutuneita eteläafrikkalaisia vähemmistöjen edustajia. Pyrkimällä pois stereotyyppisestä tavasta esittää uhreja, Muholin teokset antavat laajemman ja intiimimmän kulman LGBTQIA+ ihmisten elämään. Omakuvien sarjassa Somnyama Ngonyama – ‘Hail the Dark Lioness’ Muholi tutkii rasismia, eksotismia ja seksuaalipolitiikkaa. Arkisista esineistä rakennetut puettavat installaatiot ja sommittelu muistuttavat historiallisia kuvia kolonisaation ajalta.

 

Zanele Muholi (s.1972 Etelä-Afrikassa) on visuaalinen aktivisti, joka työskentelee valokuvauksen, videon ja installaatioiden parissa. Hän syntyi Umlazissa, Durbanissa, KwaZulu-Natalin maakunnassa perheen nuorimmaisena, kahdeksantena lapsena. Muholi opiskeli valokuvausta Johannesburgissa ja piti ensimmäisen näyttelynsä vuonna 2004. Muholin aktivismi keskittyy rodun, ihonvärin, luokan, sukupuolen ja seksuaalisuuden kysymyksiin. Hän on ei-binäärinen ja käyttää englannin kielessä pronominia ’they’ perustellen, että sukupuolen sijaan hän identifioi itsensä ihmiseksi.

Muholin teoksia on esitetty mm. Documentassa (2012), Venetsian Biennaalissa (2019) sekä lukuisissa gallerioissa ja museoissa ympäri maailmaa, mukaan lukien Tate Modern Lontoossa (2021), Gropius Bau Berliinissä (2021–2022) ja Stedjelik Museum Amsterdamissa (2017). Hän on voittanut Deutsche Börse Photography Prize -palkinnon vuonna 2015 ja International Center of Photographyn Infinity Award -palkinnon vuonna 2016.

K1
Kämp Galleria

Kämp Galleria, Mikonkatu 1, 00100 Helsinki

4.2.–29.5.2022
Teoskuvia
Skip "More on the subject" liftups

More on the subject

Sanasto / Zanele Muholi: ZAZISE

Näyttelyt
Sanasto avaa käsitteitä, jotka liittyvät ZAZISE -näyttelyn teemoihin.

Ääniopas Zanele Muholi: ZAZISE -näyttelyyn

Näyttelyt
Kuuntele Fiona ‘Elōnen ja Caroline Suinnerin pohdintoja Zanele Muholin ZAZISE -näyttelyn teemojen ja teosten äärellä.

19: Ruskeat Tytöt take over

Podcast
Kuva ois kiva -podcastin Ruskeat Tytöt Ry:n toteuttamassa take over -jaksossa kirjoittaja ja tuottaja Fiona ‘Elone, tanssija ja dj Sophia Wekesa sekä monimediataiteilija Caroline Suinner keskustelevat Prof. Sir Z. Muholin työstä taiteilijana ja yhteisön jäsenenä.

Kevään 2022 etäopastukset näyttelyihin

Tule ja koe
Lämpimästi tervetuloa tutustumaan näyttelyihin kotisohvalta ympäri Suomen! Tarjolla 9 ilmaista Facebook- ja Instagram-liveä!

Opastukset ja työpajat

Muualla verkossa

Löydä opastuksen kautta ryhmällesi uusia näkökulmia esillä oleviin näyttelyihin!

 

Turvallisemman tilan periaatteet

Info
Valokuvataiteen museo on oppimisen tila, jossa saa epäröidä ja kysyä.

Ravintolaan näyttelyn jälkeen?

Muualla verkossa

K1:n naapurissa sijaitsevassa The Glass:ssa on hyvä makustella juuri nähtyä näyttelyä ja ravintolan houkuttelevaa tarjontaa. 

Turvallisen museovierailun ohjeet

Info
Suomen valokuvataiteen museo haluaa taata vieraidensa turvallisuuden.