Zanele Muholi:

ZAZISE

Kuva: Zanele Muholi: Thathu I, The Sails, Durban 2019.

Zanele Muholi:

ZAZISE

K1
Kämp Galleria

Kämp Galleria, Mikonkatu 1, 00100 Helsinki

4.2.–29.5.2022

Zanele Muholi on eteläafrikkalainen LGBTQIA+ aktivisti ja yksi aikamme merkittävimpiä nykyvalokuvaajia. ZAZISE tarkoittaa isiZulun kielellä ”tehdä itsensä tunnetuksi” tai "hankkia tietoa". 2000-luvun alkupuolelta lähtien Zanele Muholi dokumentoinut mustien LGBTQIA+ ihmisten eli lesbojen, homojen, biseksuaalien, queer-ihmisten sekä trans- ja intersukupuolisten elämää Etelä-Afrikassa ja muualla maailmassa.

ZAZISE -näyttelyssä on teoksia yli kahden vuosikymmenen ajalta ja se tarjoaa myös katsauksen Muholin omakuviin eri aikakausilta. Muholin läpimurtoteos Only half of the picture käsittelee viharikosten urheiksi joutuneita eteläafrikkalaisia vähemmistöjen edustajia. Pyrkimällä pois stereotyyppisestä tavasta esittää uhreja, Muholin teokset antavat laajemman ja intiimimmän kulman LGBTQIA+ ihmisten elämään. Omakuvien sarjassa Somnyama Ngonyama – ‘Hail the Dark Lioness’ Muholi tutkii rasismia, eksotismia ja seksuaalipolitiikkaa. Arkisista esineistä rakennetut puettavat installaatiot ja sommittelu muistuttavat historiallisia kuvia kolonisaation ajalta.

 

Zanele Muholi (s.1972 Etelä-Afrikassa) on visuaalinen aktivisti, joka työskentelee valokuvauksen, videon ja installaatioiden parissa. Hän syntyi Umlazissa, Durbanissa, KwaZulu-Natalin maakunnassa perheen nuorimmaisena, kahdeksantena lapsena. Muholi opiskeli valokuvausta Johannesburgissa ja piti ensimmäisen näyttelynsä vuonna 2004. Muholin aktivismi keskittyy rodun, ihonvärin, luokan, sukupuolen ja seksuaalisuuden kysymyksiin. Hän on ei-binäärinen ja käyttää englannin kielessä pronominia ’they’ perustellen, että sukupuolen sijaan hän identifioi itsensä ihmiseksi.

Muholin teoksia on esitetty mm. Documentassa (2012), Venetsian Biennaalissa (2019) sekä lukuisissa gallerioissa ja museoissa ympäri maailmaa, mukaan lukien Tate Modern Lontoossa (2021), Gropius Bau Berliinissä (2021–2022) ja Stedjelik Museum Amsterdamissa (2017). Hän on voittanut Deutsche Börse Photography Prize -palkinnon vuonna 2015 ja International Center of Photographyn Infinity Award -palkinnon vuonna 2016.

K1
Kämp Galleria

Kämp Galleria, Mikonkatu 1, 00100 Helsinki

4.2.–29.5.2022
Skip "More on the subject" liftups

More on the subject

Yleisöopastukset (K1)

Tule ja koe
Aloita viikkosi yleisöopastuksella K1:n näyttelyihin! Avoimet yleisöopastukset aina maanantaisin klo 17-18.

Opastukset aikuisryhmille (K1)

Tule ja koe
Löydä opastuksen kautta ryhmällesi uusia näkökulmia esillä oleviin näyttelyihin!

Etäopastukset aikuisryhmille (K1)

Tule ja koe
Etäopastuksella pääset käymään museossa ryhmäsi kanssa vaikka kotoa käsin!

Opastukset kouluille (K1)

Tule ja koe
Tervetuloa tutustumaan näyttelyihin oppaan johdolla!

Etäopastukset kouluille (K1)

Tule ja koe
Etäopastuksella pääset ryhmäsi kanssa koulutiloista käsin museoon!