Zanele Muholi: Thathu I, The Sails, Durban 2019.

Zanele Muholi
ZAZISE

Zanele Muholi är en sydafrikansk LGBTQIA+ aktivist och en av vår tids mest betydande moderna fotografer. ZAZISE betyder på språket isiZulu att ”göra sig själv känd” eller att "skaffa kunskap". Sedan 2000-talet har Zanele Muholi dokumenterat LGBTQIA+ människors, lesbiska, homosexuella, bisexuella, transkönade samt queera och intersexuella människors, liv i Sydafrika och annorstädes i världen.

På utställningen ZAZISE finns det verk från över två decennier och den bjuder också på en överblick över Muholis porträtt från olika tidsperioder. Muholis genombrottsverk Only half the picture behandlar representanter för sydafrikanska minoriteter som fallit offer för hatbrott. Muholi vill komma bort från det stereotypa sättet att presentera offer och hens verk öppnar en vidare och intimare vinkel mot LGBTQIA+ människornas liv. I porträttserien Somnyama Ngonyama – ‘Hail the Dark Lioness’ undersöker Muholi rasism, exotism och sexualpolitik. Installationerna som är uppbyggda av vardagliga föremål och kompositionen påminner om historiska bilder från kolonisationstiden.

 

Zanele Muholi (f.1972 i Sydafrika) är en visuell aktivist som arbetar med fotografi, video och installationer. Hen föddes i Umlazi, Durban, i provinsen KwaZulu-Nata, som familjens åttonde och yngsta barn. Muholi studerade fotografi i Johannesburg och höll sin första utställning 2004. Muholis aktivism fokuserar på frågor kring ras, hudfärg, klass, kön och sexualitet. Hen är icke-binär och använder på engelska pronomenet ’they’ med motiveringen att hen i stället för kön ”identifierar sig som människa”.

Muholis verk har visats bland annat på documenta (2012) och Biennalen i Venedig (2019) samt på ett flertal gallerier och museer runt om i världen, inklusive Tate Modern i London (2021), Gropius Bau i Berlin (2021–2022) och Stedelijk Museum i Amsterdam (2017). Hen vann prisen Deutsche Börse Photography Foundation Prize 2015 och International Center of Photographys Infinity Award 2016.

K1
Kämp Galleria

Kämp Galleria, Mikaelsgatan 1, 00100 Helsinki

4.2.–29.5.2022
Bilder

På andra webbplatser

Utställningar
Ordlistans syfte är att förklara begrepp i samband med teman på utställning ZAZISE.
Utställningar
Lyssna på finska eller läs på svenska Fiona ‘Elōnes och Caroline Suinners reflektioner kring teman och verk från Zanele Muholi: ZAZISE -utställning. 
Info
Vi har infört flera åtgärder som ökar kundsäkerheten. Nedan de samlade åtgärderna som vi infört på museet, med hjälp av vilka vi vill göra ert museibesök så säkert och angenämt som möjligt.
Info
Fotografiska museet är en plats för lärande, där man får tveka och fråga.
På nätet

Fördjupa utställningsbesöket med en förhandsbokad guidning!

 

Adress
Kämp Galleria
Mikaelsgatan 1, 00100 Helsingfors
Se på kartan Kämp Galleria
Öppettider
må–fre 11–20, lö–sön 11–18
Biljetter
16/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.
Adress
Kabelfabriken
Kabelplatsen 3, 00180 Helsingfors
Se på kartan Kabelfabriken
Öppettider
ti–sö 11–18, ons 11–20
Biljetter
12/6/0 €, 16/6/0 € från 1.1.2024
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.