Tapaamisia valokuvan äärellä

Vuosaarelaisia tutustumassa Vivian Maierin näyttelyyn Omakuva ja sen varjo. Kuva: Daniel Niittymäki

 

Vielä hetki sitten saimme kokoontua taidenäyttelyyn valokuvien äärelle keskustelemaan katseesta, kuvaamisesta ja elämästä. 

Vuosaari 21 -yhteisötaidehanke kutsui maaliskuun alussa 2020 vuosaarelaisia tutustumaan meneillään oleviin näyttelyihin. Suurin osa kävijöistä oli ensi kertaa museolla. Tutkimme yhdessä Vivian Maierin Omakuva ja sen varjo -näyttelyä ja pohdimme Maierin tapaa paikantaa itsensä katukuvasta ja kertoa kuvakatseellaan meille tavastaan kohdata maailma. Mietimme myös sitä, mikä oikeastaan tekee kuvasta omakuvan ja miksi omakuvia ylipäätään tehdään. 

Vuosaaren Lähiöaseman asukasaktiivien vierailulla 11.3.2020 jokainen osallistuja kokeili omakuvan tekemistä erilaisia heijastavia pintoja hyödyntäen. Kun itse tekee kuvia, on helpompi samastua valokuvia esittävän taiteilijan toimintaan. Voi olla, että Vivian Maierin omakuvallinen työskentely tuntui oman kuvauskokemuksen jälkeen aika rohkealtakin: oman katseensa ja kuvansa kohtaaminen, itsen valokuvaaminen missä tahansa liikkuukin. Ryhmän kanssa keskusteltiin myös siitä, mitä kaikkea toisen ihmisen kuvaamisen hetkessä tapahtuu ja kuinka hyvä luottavainen yhteys voisi syntyä kuvaajan ja kuvattavan välille. Tutkimme lisäksi valokuvan erilaisia esitysmuotoja, mielessämme syksylle suunniteltu dokumentaarisen kuvan näyttelyprojekti (josta kerromme myöhemmin lisää).

Toinen vuosaarelaisryhmä vieraili museolla 3.3.2020 ja heidän kanssaan näyttelyvierailuun liittyi pieni työpajaosuus. Vuosaari on asuinalueena isojen muutosten keskellä ja siksi työpajassa pohdittiin tulevaisuutta. Keskustelu oli vilkasta ja erilaisia näkökulmia herättelevää. Tärkeiksi teemoiksi nousivat esimerkiksi terveys, hyvinvointi ja rauha niin omaa elämää kuin jälkipolviakin ajatellen. Myös yhteistyökyvyn merkitys todettiin tärkeäksi esimerkiksi politiikassa ja toisaalta ihan taloyhteisöissäkin. Palveluyhteiskunnan ylläpitäminen ja turvallisuuden tunteen lisääminen koettiin tärkeinä ja tähän liittyy valtavalla määrällä ihmisiä esimerkiksi pääsy kotiin hissittömässä talossa. Luonnon säilyttäminen rakentamisista huolimatta nousi myös keskusteluissa sekä eri ryhmien tilan käytön teemat, kuten eräs osallistuja kirjoittaa "Toivon että luontoa kunnioitettaisiin ja suojeltaisiin eikä asutettaisi liian tiheästi ja myös nuorille opetettaisiin asioiden kunnioitusta käytännössä. esim. nyt Vuosaaren huipulla lennätettään droneja ja jengit ajavat moporallia. Se on kuitenkin parhaita lintubongauspaikkoja". Kaikkia ryhmäläisiä yhdisti ajatus Vuosaaressa toteutuvasta vahvasta yhteisöllisyydestä. Tämän tiimoilta mietittiin esimerkiksi yhteisiä ruokahetkiä ja uuden naapurin kutsumista kahville - vieraanvaraisuuden eleen ja lahjojen pyyteettömän antamisen merkitystä. Paljon keskusteltiin myös siitä kuinka kiire vaikuttaa ihmisten välisiin yhteyksiin. Työpajassa teimme keskusteluissa esiin nousseiden teemojen pohjalta yhdessä muotokuvia.

Molempien ryhmien kanssa kävimme kiinnostavia keskusteluja näyttelykuvien äärellä Visual Thinking Strategies -metodilla, jossa yhden kuvan kanssa vietetään hitaammin aikaa. Pedagogisesta metodista kiinnostuneet voivat kurkata museon kuva-analyysipajan sisältöjä.

Keskustelevia museotreffejä järjestämme varmasti jatkossakin, kiitos kaikille ajatusten jakamisesta ja aktiivisesta osallistumisesta!

 

 

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy