Kaksi näkymää lähiöihin

Kalle Kultala: Kentin herttuaparin Suomen vierailu, Tapiola 1960-l. Digitoitu alkuperäisestä negatiivista. Suomen valokuvataiteen museo.

Yli miljoona suomalaista asuu lähiöissä ja Suomen asunnoista 70 % on rakennettu 1950–1980-luvulla. Luulenpa, että jokaisella suomalaisella on siksi jokin kokemus lähiöasumisesta. Toisille se on kyläkäynti tai lapsuudenkokemus ja toiset meistä asuvat lähiössä.

Valokuvaaja Kalle Kultalan (1924–1991) kuvassa huomio näyttää olevan Kentin herttuattaren hulmuavissa hiuksissa. Herttuapari on tuotu vierailulle pohjoismaisen puutarhakaupungin kirkkaimpaan esimerkkiin eli Tapiolaan. He ovat nousseet hissillä Keskustornin ylimmän kerroksen ulkoterassille. Herttuattaren takana avautuu vielä keskeneräinen läntisen Tapiolan alue Sateenkaari ja rakentamattomat Otsolahden rannat. Herttuatar itse katsoo selvästi kohti jo 50-luvulla rakennettua Tapiolan itäistä lähiötä, jonka Kultala on rajannut pois. Valokuvaajan huomio ei ole ollut arkkitehtuurissa tai maisemassa vaan hän on lehtikuvaajana halunnut selvästi tallentaa jotakin herttuattarelle Suomen matkalla tapahtunutta.

Mikko Savolainen: Tikkurila 1970. Hopeagelatiinivedos. Suomen valokuvataiteen museo.

Valokuvaaja Mikko Savolaisen (s.1933) kuva Tikkurila, 1970 liittyy kirjaan Raportti Suomen mustalaisista, joka ilmestyi 1972. Savolainen teki kirjan yhdessä kollegansa Ismo Höltön kanssa (s. 1940).  Suomessa romanien asuntotilanne kohentui lainsäädännön ja rahoituksin turvin 1970-luvulla. Yhä useampi romani muutti kaupunkiin ja kunnallisiin uusiin, vuokrataloihin kuten Tikkurilan Hiekkaharjuun. Vuonna 2008 Mikko Savolainen kertoi hauskan muiston kuvaustilanteesta. Ensimmäisen kerroksen asuntoon muuttanut romanimies oli pohtinut innostuneesti Savolaiselle uuden asumismuodon mahdollisuuksia: ”No ajattelin, että kun tämä parveke on ensimmäisessä kerroksessa, niin että jos laittaisi rampin, niin tässähän voisi pitää hevosta”. Romanimiehen pohdinnoissa kohtaavat osuvasti yhteisön perinteet ja modernin asumismuodon haasteet hevostalouden ylläpitoon. 

 

Museolehtori Erja Salo

Lähteet:

Sankaruus ja arki. Suomen 50-luvun miljöö. Suomen rakennustaiteen museo 1994.

Suomalaisen arjen historia. Hyvinvoinnin Suomi. Weilin + Göös Oy. 2008.

Suomen kulttuurihistoria 4. Tammi 2002.

 

 

Kokoelmanosto
Sanomalehti Uusi Suomi lähetti vuonna 1946 kuvaajan dokumentoimaan Pauli Salomaan Helsingin yliopiston ylioppilaskunnalle suunnittelemaa Domus Academicaa.
Kokoelmanosto
Kaupunkiympäristön muutoksen huomaa parhaiten valokuvissa, joissa vanha väistyy uuden tieltä.
Kokoelmanosto
”Kymmeniä tuhansia kilometrejä matkustettuaan he huomasivat viidakon kadonneen” Näin alkaa Merja Salon valokuvakirja Musta kasvisto
Kokoelmat
Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa lähes 3 miljoonaa valokuvaa. Museolla on myös tuhansien valokuvaukseen liittyvien esineiden kokoelma, valokuvakirjasto ja asiakirja-arkisto.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy