Materiaalintuntua valokuvassa

Bussipysäkki, Novgorod 2006. Hopeagelatiinivedos vanerille. Suomen valokuvataiteen museo.

Valokuvataiteen museon kokoelmiin kuuluva valokuvataiteilija Maija Holman (s. 1971) teos Bussipysäkki, Novgorod on vedostettu säleisen skeittilaudan puupintaan. Tämä paljastuu vasta, jos saa pitää kuvaa kädessään ja onnistuu kurkistamaan nurjalle puolelle ja skeittilaudan mustanharmaa, karkea grippi paljastuu.

Kuva kuuluu sarjaan, jota Holma kutsuu asetelmiksi. Sarjan kaikki kuvat ovat kierrätysmateriaaleille - muoville, metallille, betonille tai puulle, vedostettuja mustavalkokuvia. Tekniikka on mahdollinen nestemäisen, pohjamateriaalille levitettävän valotusemulsion avulla, jota voi valottaa ja prosessoida tavallisen mustavalkovalokuvapaperin tapaan.

Kuva teoksen takaa: Virve Laustela / Suomen valokuvataiteen museo

Usein jo maatumisvaiheessa olevia kierrätysmateriaaleja Holma on keräillyt kulkureiteiltään ympäri maailmaa. "En merkitse esineiden löytöpaikkoja muistiin ja rakenna yhteyksiä kuvanottopaikan ja esineen löytöpaikan välille. Ainoa yhteys, jonka ne muodostavat, on niiden sulautumien yhteen kuvaksi", Holma kertoo. Valokuvatessaan Holma pyrkii reagoimaan nopeasti erilaisiin materiaaleihin, joita näkee - mutta myös valon määrään ja tunnelmiin.

 

Erja Salo, museolehtori

Lähde: VALOSTA. Vaihtoehtoiset vedostusmenetelmät valokuvauksessa ja taidegrafiikassa. Satakunnan ammattikorkeakoulu. Muut julkaisut 1/2009.

 

Kokoelmanosto
Ulla Jokisalon kuvassa kuusi pientä lasta tanssahtelee piirissä ja yhteinen laulaminen ja liike tuntuu vievän mennessään.
Kokoelmanosto
Miten noin kauan sitten otetut valokuvat voivat olla värillisiä?
Kokoelmanosto
Valokuvan erilaiset käyttötavat kohtaavat Valokuvataiteen museossa, kun sen tehtävänä on sekä tallentaa kulttuuriperintöä että esitellä nykyvalokuvataidetta.
Kokoelmat
Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa lähes 3 miljoonaa valokuvaa. Museolla on myös tuhansien valokuvaukseen liittyvien esineiden kokoelma, valokuvakirjasto ja asiakirja-arkisto.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy