Outo, rajattu tila

Nanna Hänninen: Space VII, 2003. kromogeeninen värivedos. Suomen valokuvataiteen museo.

On pakko tarkentaa katsetta. Nanna Hännisen (s. 1973) valokuva laittaa katsojan koetukselle. Mitä kuva oikein esittää? Miten suhtautua sen mittakaavaan?

Hännisen valokuva tuntuu kätkevän esittämänsä asian, vaikka valokuvanhan pitäisi näyttää se. Kuvaa katsoessa huomaa erään valokuvan medialle tyypillisen asian: Milloinpa maalausta tai veistosta katsoessa vaatisi taiteilijalta että kerro jo, mikä tämä ihan oikeasti on?

Valokuva on kiehtova taiteen tekemisen väline, koska se esittää ristiriidan sen välillä mitä näytetään tai nähdään ja sen, mitä meidän katsojien pitäisi ymmärtää siitä mitä me näemme. Taiteilija itse kertoo: ”Kuva on näyttämö, ikään kuin teatteri, jonka kautta luon uuden maailman ja kirjoitan käsikirjoituksia. Haluan pysyä kuvallisesti minimaalisena päästäkseni syvemmälle ajatuksiini. Vähäeleisyys itsessään on ajatus.”

Nanna Hänninen on hyvin säästeliäs elementeissä ja eleissä, joilla hän rakentaa valokuvien tiloja. Tila syntyy katsojan mielikuvituksessa. Puhuessamme tiloista ja paikoista, puhumme useimmiten niistä tuotetuista mielikuvista ja kuvista. Hännisen valokuva näyttää, miten suhteellinen on valokuvan totuus ja sen suhde mahdolliseen todelliseen aikaan ja paikkaan. Paikan ja tilan tuntu voi olla asia, joka on vaikea pukea sanoiksi, mutta voi ilmaantua kuvassa.

 

Anna-Kaisa Rastenberger, intendentti, 2011

 

Lähteet: Otsikko on lainaus Mary Pricen kirjasta The Photograph: A Strange, Confined Space. 1994.

Nanna Hännisen lainaus hänen lausunnostaan 2003.

 

Kokoelmanosto
Valokuvan erilaiset käyttötavat kohtaavat Valokuvataiteen museossa, kun sen tehtävänä on sekä tallentaa kulttuuriperintöä että esitellä nykyvalokuvataidetta.
Kokoelmanosto
Valokuvaaja Matti Saanio tunnetaan arktisen alueen elämän ja luonnon kuvaajana.
Kokoelmanosto
Freelancer-lehtikuvaaja Armas Viitasalo kuvasi teollisuusneuvos Kreugerin munakokoelmineen vuonna 1956.
Kokoelmat
Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa lähes 3 miljoonaa valokuvaa. Museolla on myös tuhansien valokuvaukseen liittyvien esineiden kokoelma, valokuvakirjasto ja asiakirja-arkisto.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy