Tiina Itkonen
Anori – Jäätikön hiljaisuus

Tiina Itkosen näyttely Anori – Jäätikön hiljaisuus piirtää kuvan maailman pohjoisimman alkuperäiskansan Luoteis-Grönlannin Inughuittien* elämästä, heidän perheistään, yhteisöistään ja maisemastaan. Maisemasta, joka uhkaa kadota ilmastonmuutoksen seurauksesta.

Arktisen alueen lämpötila nousee yli kaksi kertaa nopeammin kuin muun maailman. Grönlannissa merijää häviää hälyttävää vauhtia. Perinteinen tapa metsästää meren jäällä on Inughuiteille keskeisin keino hankkia ravintoa, mutta se myös määrittelee heidän kulttuurista identiteettiään. On mahdollista, että tämä ikivanha elämäntapa häviää ikuisiksi ajoiksi.

Valokuvataiteilija Tiina Itkonen on kuvannut Grönlannissa vuodesta 1995. Itkonen on kulkenut yli 1 500 kilometriä Grönlannin länsirannikkoa pitkin koiravaljakoilla, kalastusveneillä, purjeveneillä, öljytankkereilla, rahtilaivoilla, helikoptereilla ja pienlentokoneilla, viipynyt pienissä kylissä tutustuen grönlantilaisiin. Itkonen toteaa viettävänsä 5 prosenttia ajastaan kuvaten ja 95 prosenttia ihmisiin tutustuen. Kielitaito ja ihmisten kanssa vietetty aika ovat avanneet kuvaajalle ovia ja rakentaneet molemminpuolista luottamusta.

Itkonen tunnistaa kuitenkin roolinsa yhteisön ulkopuolisena toimijana. Hän on Grönlannissa aina qallunaaq, ulkomaalainen ja ulkopuolinen. Valokuva on aina kuvaajan näkemys ja havainto todellisuudesta. Näyttely pyrkii herättämään keskustelua yhteisön ulkopuolisen valokuvaajan roolista vähemmistöyhteisön kuvaajana ja pohtii samalla kuvaajan mahdollisuuksia kertoa työnsä kautta ilmastonmuutoksen vaikutuksista ihmisten elämään.

Tiina Itkonen kutsui näyttelyyn mukaan grönlantilaisen, nykyään Tanskassa asuvan, taiteilija Julie Hardenbergin (s. 1971). Tutustuminen Hardenbergiin 1990-luvun alussa innoitti osaltaan Itkosen suuntaamaan kohti Grönlantia. Hardenbergin taiteen keskiössä ovat identiteetin ja postkolonialismin kysymykset.

 

*Grönlannissa (grönlanniksi Kalaallit Nunaat) asuu noin 56 000 ihmistä, joista lähes 90% on inuiitteja. Pohjoisin inuiittiryhmä Inughuitit, asuvat Luoteis-Grönlannissa.

 

Tiina Itkonen (s. 1968) on valmistunut valokuvaajaksi Turun taiteen ja viestinnän oppilaitoksesta (1995) ja taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta (2002). Hän on kuvannut arktisia maisemia, Grönlantia ja sen asukkaita vuodesta 1995. Itkonen on palkittu Vuoden nuori valokuvaaja –palkinnolla 2003 ja Valokuvataiteen valtionpalkinnolla vuonna 2019.

 

K1
Kämp Galleria

Kämp Galleria, Mikonkatu 1, 00100 Helsinki

9.6.–1.10.2023
Teoskuvia

Tule ja koe
Valokuvataiteilija Tiina Itkonen kertoo teoksistaan sekä työskentelystään. Ääniopas on kuunneltavissa suomeksi ja luettavissa suomeksi, ruotsiksi sekä englanniksi.
Podcast
Valokuvataiteilija Tiina Itkonen ja Valokuvataiteen museolla tutkimustyötä tekevä tutkija Leena Lindell keskustelevat matkakuvaamisesta Arktisilla alueilla Kuva ois kiva -podcastissa. Jakson juontaa Suomen valokuvataiteen museon yleisötyön intendentti Erja Salo.
Tule ja koe
Täältä löydät lisätietoa käytännön asioista, jotka mahdollistavat sujuvan vierailun Suomen valokuvataiteen museon K1 -näyttelytilassa.
Tule ja koe
Avoimet yleisöopastukset museon K1 -näyttelytilassa aina torstaisin klo 18-19.
Tule ja koe
Löydä opastuksen kautta ryhmällesi uusia näkökulmia esillä oleviin näyttelyihin!
Tule ja koe
Varaa eskariryhmällesi oma aamuhetki valokuvataiteen äärellä!
Tapahtumat
Lämpimästi tervetuloa virtuaaliopastukselle tiistaina 2.4. ja 28.5. klo 17-18! Opastukset mahdollistaa Tradeka.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy