Työpajat koululaisille

Työpaja on opastusta toiminnallisempi tapa tutustua Suomen valokuvataiteen museon näyttelyihin. Työpajatoiminnan perusajatus on tekemällä oppiminen. Se voi tarkoittaa sekä omaa taiteellista tekemistä että asioiden pohtimista ja ratkaisujen etsimistä työryhmissä.

Työpajoja ohjaavat Valokuvataiteen museon kuvataidepedagogit. Työpajatoiminta voi tapahtua luokkahuoneessa, näyttelytiloissa, ulkoympäristössä tai museon omassa työpajatilassa. Kaikki työpajat voi räätälöidä erityisryhmien tarpeisiin.

 

VAIKUTTAVA KUVA

Voiko valokuvalla vaikuttaa? Mitä on kuvajournalismi? Työpaja keskittyy valokuvaan vaikuttamisen ja tarinankerronnan mediana. Työpajassa tutustutaan Sakari Piipon ja Caj Bremerin kuvajournalistisiin näyttelyihin sekä valokuvan vaikutuskeinoihin oman valokuvaamisen kautta. Paja kannustaa oman mielipiteen ilmaisuun ja yhteiskunnallisiin asioihin perehtymiseen.

Kesto: 120 min
Ryhmäkoko: max. 20
Hinnat: Päiväkoti- ja kouluryhmät: 90 €, la–su 140 €.

Hinnat sisältävät sisäänpääsyn, opastuksen näyttelyssä ja ohjatun pajatyöskentelyn materiaaleineen.

 

KUVA-ANALYYSIA KESKUSTELLEN

Kriittistä ja tutkivaa ajattelua kehittävä Kuva-analyysin oppitunti on luotu tukemaan erityisesti lukion opetussuunnitelman mukaisesti KU1 sekä ÄI2 kurssien sisältöjä. Lisäksi kurssi tukee perusopetuksen laaja-alaisen osaamisen oppimista ja avaa kuvan käytön mahdollisuutta myös muiden oppiaineiden opetukseen.

Kuva-analyysi oppitunnilla keskitytään tutkivaan ja keskustelevaan kuvankatsomiseen. Oppitunti perustuu Visual Thinking Strategies (VTS) –menetelmään, jossa taide on kriittisen ajattelun, vuorovaikutustaitojen ja kuvanlukutaidon oppimisen väline. Kuvan katsomisen ja siitä nousevan keskustelun lähtökohtana ovat oppilaiden omat ajatukset, tuntemukset, tiedot ja tunnelmat. Oppitunteja vetävät erityisesti metodiin koulutetut oppaat, valokuvataiteilijat ja kuvataidepedagogit. 

Tunnin rakenne:

Tunnilla tutkitaan rauhassa, keskittyen ja keskustellen 2-3 projisoitua kuvaa museon Prosessi-tilassa. Analysoitavat valokuvat valitaan Valokuvaiteen museon kokoelmista sekä meneillään olevista näyttelyistä, että ne edustavat aina ainakin kahta erilaista kuvatyyppiä (omakuva, taidekuva, uutiskuva, mainoskuva jne.) tarjoten tilaa erilaisille näkökulmille ja tulkinnoille.

Lopuksi ohjaaja kertoo lyhyesti museon näyttelyistä, joihin on aikaa tutustua opettajan johdolla. Opettaja saa mukaan tehtäviä, joiden parissa ryhmä voi jatkaa työskentelyä koulussa. Voit myös ladata tehtävät tästä.

Oppitunnin tavoitteet:

  • syventää monilukutaitoa ja vuorovaikutustaitoja (KU, ÄI)
  • löytää erilaisia kuvan tulkintatapoja (KU, ÄI)
  • käyttää tutkivaa lähestymistapaa itsenäisessä ja yhteistoiminnallisessa kuvallisessa työskentelyssä (KU)
  • tuoda erilaisia näkökulmia kuvan tarkasteluun (KU1)
  • antaa keinoja eritellä, tulkita, arvioida, hyödyntää ja tuottaa erilaisia tekstejä* ja tekstikokonaisuuksia tietoisena niiden tavoitteista ja konteksteista (ÄI)
  • rohkaisee oppilasta luottamaan itseensä ja näkemyksiinsä (L1)
  • syventää erilaisten vaihtoehtojen näkemistä ja kuulemista sekä niiden ennakkoluulotonta yhdistelyä (L1)
  • mahdollistaa monimuotoisen ympäristön ja kulttuurien havainnointia (L2)
    * Teksti voi olla muodoltaan perinteisen kirjoitetun tekstin lisäksi kuvallinen, videoon tai ääneen pohjautuva tai näiden yhdistelmä.

Kesto: 60min : oppitunti Prosessi-tilassa 45min + näyttelyyn tutustuminen 15min (museon ohjaaja paikalla) 
Luokka on vapaa jäämään itsenäisesti näyttelyyn myös oppitunnin jälkeen.
Ryhmäkoko: max. 25
Hinnat:päiväkoti- ja kouluryhmät: 60 €, la–su 140 €.

Hinnat sisältävät sisäänpääsyn näyttelyihin ja Visual Thinking Strategies -metodilla ohjatun keskustelevan kuva-analyysi -oppitunnin.

Oppituntia on kehitetty yhteistyössä lukion opettajien kanssa, sekä oppilaiden palautteen perusteella. 

Valokuvataiteen museo pilotoi viiden muun eurooppalaisen kulttuurilaitoksen kanssa Visual Thinking Strategies -menetelmän käyttöä koulu- ja museoympäristössä vuosina 2017–2020. VTS (Visual Thinking Strategies) on visuaalisten taiteiden opetukseen kehitetty opetusmenetelmä, jossa taide on kriittisen ajattelun, vuorovaikutustaitojen ja kuvanlukutaidon oppimisen väline.

 

KAIKKI ON KATSEESSA -teemaopastus ja keskustelutyöpaja

Tilaa ryhmällesi teemaopastus, jossa tutkimme yhdessä näyttelyitä tavoilla, jotka haastavat normatiivisia käsityksiä maailmasta ja yhteiskunnasta. Osallistavan opastuksen aikana harjoittelemme katsomaan ja kysymään muun muassa sukupuolta, toimijuutta sekä identiteettiä. Millä tavalla sinä katsot? Mistä omat näkökulmamme kumpuavat? Minkälaisia näkökulmia haluaisit oppia? Lopuksi kokoonnumme ryhmän kanssa keskustelemaan sekä tekemään pieniä pohdintatehtäviä. Teemaopastuksen kokonaiskesto on 90 minuuttia. Opastus koostuu osallistavasta kierroksesta näyttelyssä (45min) sekä keskusteluosuudesta (45min).

Teemaopastuksen vetävät museon kuvataidepedagogit Kaura Raudaskoski ja Jemina Lindholm, jotka ovat erityisen kiinnostuneita pohtimaan queerfeminismiin ja kriittiseen vammaistutkimukseen liittyviä ilmiöitä.

Kesto: 90 min
Ryhmäkoko: max. 25
Hinnat: kouluryhmät: 90 €, la–su 140 €.
Ikäsuositus: yläkoulu ja lukio

Hinnat sisältävät sisäänpääsyn, teemaopastuksen näyttelyssä ja ohjatun keskustelutilaisuuden.

 

MONIPUOLINEN MUOTOKUVA

Museon klassikkotyöpajassa tutustutaan näyttelyihin ja pohditaan erityisesti muotokuvaa tarinankerronnan ja identiteetin rakentamisen näkökulmasta. Tutustumme muotokuvaamisen perusteisiin ja haastamme näyttelystä inspiroituneena perinteiset käsitykset muotokuvasta. Yllättävien visuaalisten tehokeinojen avulla kokeilemme, mitä kaikkea muotokuva voi olla. Työpajaan kuuluu pareittain tai pienryhmissä tehtäviä kuvaustehtävänantoja. Käytämme museon digipokkareita tai ryhmän omia kännyköitä. Kuvat saa mukaan muistitikulla, eli oma tai omia muistitikkuja mukaan. Paja sopii kaikenikäisille.

Kesto: 120 min
Ryhmäkoko: max. 20
Hinnat: Päiväkoti- ja kouluryhmät: 90 €, la–su 140 €.

Hinnat sisältävät sisäänpääsyn, opastuksen näyttelyssä ja ohjatun pajatyöskentelyn materiaaleineen.

 

 

 

TYÖPAJOJEN VARAUKSET JA LISÄTIEDOT

workshop@fmp.fi, p. 09-68663621 ti–pe klo 9–12. Varaus viimeistään viikkoa ennen haluttua ajankohtaa.

Opastuksen tai työpajan voi maksaa museon lippukassalla saavuttaessa. Maksuvälineenä käyvät käteinen, pankkikortti ja kaikki yleisimmät luottokortit. Opastukset ja työpajat voidaan myös laskuttaa jälkikäteen. Laskutusosoite ilmoitetaan varauksen yhteydessä. Laskutuslisä 5 euroa.

HUOM! Opastukset ja työpajat on peruttava viimeistään edellisenä arkipäivänä klo 15.00 mennessä. Peruuttamattomista opastuksista/työpajoista veloitetaan opastuksen/työpajan hinnan suuruinen peruutusmaksu.

 

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy