Perustutkimus
Suomen valokuvataiteen museon tekemää tutkimustoimintaa ovat kokoelmien selvittäminen ja syvennetty luettelointi, valokuvan teknis-fyysisten ominaisuuksien tunnistaminen ja määrittely sekä suomalaisten valokuvaajien elämäkerta-, tuotanto- ja arkistotietojen selvittäminen valtakunnallisesti.
Museon konservointiosaston tutkimuksen kohteena ovat ensisijassa museon omat kokoelmat. Suomalaisiin valokuvaajiin kohdistuva perustutkimus kohdistuu maan koko valokuvaajainstituutioon ja kuva-arkistokenttään. Julkisten kuva-arkistojen lisäksi museon on kartoittanut yksityisiä kuva-arkistoja: lehtitalojen, kustantajien, kuva-toimistojen sekä lehti- ja dokumenttikuvaajien osalta.
Museon ylläpitämään suomalaisten valokuvaajien henkilötietokantaan pääsee Kuka kuvasi? -verkkopalvelun kautta. Tämä tietokanta edesauttaa tutkimusta ja kuva-arkistotyötä muistiorganisaatioiden piirissä.
Julkaisu- ja näyttelyhankkeet
Syventävän toiminnan osalta museo harjoittaa omaa tutkimustoimintaa sekä edistää ja tukee ulkopuolista valokuvatutkimusta. Museon tutkimuksessa priorisoidaan tutkimusaiheita, joissa voidaan laajasti hyödyntää museon omia kokoelmia ja jotka tuottavat uutta tietoa suomalaisen valokuvahistorian kannalta keskeisistä valokuvataiteen ja valokuvakulttuurin ilmiöistä. Niiltä osin kuin omat kokoelmat eivät sisällä tarvittavia aineistoja, täydentäviä aineistoja etsitään muista julkisista ja yksityisistä kokoelmista.
Esimerkkinä monien arkistojen yhteistyöhankkeista voidaan mainita valokuvaajamonografiat sekä aihe- tai epookkipohjaiset, kuvaston kokonaiskartoitusta edellyttävät tutkimushankkeet. Museon omia kokoelmia koskeva tutkimus liittyy ensisijaisesti näyttelyhankkeisiin, joiden puitteissa tuotetaan tutkimuksellisia julkaisuja. Museo pyrkii tuottamaan myös temaattisia kokoelmaluetteloita.
Valokuvatutkimuksen yhteistyöverkosto
Museo etsii yhteistyökumppaneita projektiperustaiseen tutkimukseen, jossa voi hyödyntää museon valokuvakokoelmia ja tietovarantoja. Museon tutkimusvaliokunta ja sen ylläpitämä tutkijaverkosto on keskeisessä asemassa ylläpidettäessä yhteyksiä yksittäisiin opiskelijoihin, tutkijoihin sekä yliopistoihin. Yliopistojen ja muiden tutkimusinstituutioiden kanssa museo pyrkii toteuttamaan pitkäkestoisia tutkimushankkeita, joissa museo aineistojen lisäksi tarjoaa tutkijoille työtilaa ja välineitä.