Mediakasvatus ja kummiluokat

Mediakasvatus on keskeinen, jatkuvasti kehittyvä osa Suomen valokuvataiteen museon pedagogista työtä. Tälle sivulle on koottu tietoa ajankohtaisista ja menneistä mediakasvatushankkeista, joissa museo on mukana
Kummiluokka
Kuva: Heli Sandström, luokanvalvoja
Vuoniityn peruskoulun 8D (Vuosaari, Helsinki) on Valokuvataiteen museon mediakasvatuksen kummiluokka vuosina 2017 - 2020. Kummiluokkatoiminnan tavoitteena on kehittää nuorten media- ja kuvanlukutaitoa sekä mahdollistaa nuorten oman kuvakulttuurin esiintulo. Toiminta antaa myös mahdollisuuden kehittää yhdessä oppilaiden ja opettajien kanssa uusia museopedagogian ja kouluyhteistyön työskentelytapoja.
Vuoniityn peruskoulun kummiluokkatoimintaa voit seurata oppilaiden pitämässä blogissa.
KUMMILUOKAN NÄYTTELYT
Helposti syttyvää
31.10 - 24.11. 2018 Vuotalon galleria, Mosaiikkitori 2, Helsinki
Nuorten valokuvanäyttely itsetunnosta Vuotalon galleriassa
Itsetunto on herkkä asia, erityisesti nuorilla. Se saattaa heilahdella laidasta toiseen -välillä on ahdistavaa ja huonot fiilikset, mutta toisena päivänä saattaa tuntea olevansa hyvä kaikessa ja riittävä omana itsenään. Siksi halusimme käsitellä näyttelyssämme itsetuntoa.
Näyttelyn valokuvat ja tekstit: Vuoniityn peruskoulun 8D
Yhdessä tekemässä: Heli Sandström (luokanvalvoja), Salla Keskinen (valokuvataiteilija ja taidepedagogi, Valokuvataiteen museo), Laura Porola (museolehtori, Valokuvataiteen museo) Yhteistyössä: Kulttuuri Helsinki, Vuotalo ja Valokuvataiteen museo
Elämä on...
28.3. - 20.5.2018 Valokuvataiteen museon Prosessitila.
Kummiluokan oppilaat tekivät näyttelyn Elämä on...– kuvia nuorten arjesta.
Näyttelyn valokuvat ja tekstit: Vuoniityn peruskoulun 7D
Yhdessä tekemässä: Heli Sandström (luokanvalvoja), Taina Meriläinen (kuvataiteen opettaja) ja Paula Degerman (äidinkielen opettaja) sekä Laura Porola (museolehtori, Valokuvataiteen museo), Erja Salo (yleisötyön indententti, Valokuvataiteen museo) ja Virve Laustela (valokuvaaja, Valokuvataiteen museo)
Kummiluokkatoiminta on museon uudenlainen tapa olla läsnä kouluissa tapahtuvassa mediakasvatuksessa. Kummiluokkatoiminta kestää kolme vuotta, läpi ryhmän koko yläkouluajan.
Mediataitoviikko
Museo on vuosittain mukana Mediataitoviikossa, joka on mediakasvatuksen ympäri maata vietettävä teemaviikko. Viikon tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen.
2018 Mediakasvatusmateriaali tieteestä ja tiedosta
Mistä kaikkialta sinä saat tietoa? Millä eri tavoin voit kertoa asioista muille ja jakaa tietoa? Oletko törmännyt valeuutisiin? Miten arvioit tiedon luotettavuutta? Millainen merkitys tieteellä on yhteiskunnassa ja osana arkeamme?
Mediataitoviikon uuden ja innostavan materiaalin avulla voidaan käsitellä median merkitystä tiedonvälityksessä ja harjoitella tiedon luotettavuuden arviointia. Materiaali korostaa tieteen ja tutkimuksen merkitystä tiedon tuottamisessa. Se soveltuu eri-ikäisten mediakasvatukseen, aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Materiaalin ovat toteuttaneet yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Koordinaatti, Suomen YK-liitto, Suomen valokuvataiteen museo sekä YLE Oppiminen.
Lataa Luotettavan tiedon metsästäjät - kattava mediakasvatusmateriaali tästä!