Mediakasvatus ja kummiluokat

Mediakasvatus on keskeinen, jatkuvasti kehittyvä osa Suomen valokuvataiteen museon pedagogista työtä. Museo avaa valokuvakulttuuria eri ikäisille yleisölle erilaisten työpajojen, tehtävämateriaalien, hankkeiden ja kummiluokka-toiminnan kautta. Tältä sivulta löydät tietoa menneistä ja nykyisistä mediakasvatushankkeista ja toimintamuodoista.

 

 

KUMMILUOKKA

 

 Heli Sandström, luokanvalvoja
Elämä on... -näyttelyn rakentamista Vuoniityn peruskoulun 7D:n kanssa vuonna 2018. Kuva: Heli Sandström, luokanvalvoja


#teinipeili -näyttelyn ripustusta Vuoniityn peruskoulun 9D:n kanssa keväällä 2020. Kuva: Daniel Niittymäki, Suomen valokuvataiteen museo

Kummiluokkatoiminta on museon uudenlainen tapa olla läsnä kouluissa tapahtuvassa mediakasvatuksessa. Toiminnan tavoitteena on kehittää nuorten media- ja kuvanlukutaitoa, tukea oppilaiden elävää suhdetta valokuvakulttuuriin sekä mahdollistaa nuorten oman kuvakulttuurin esiintulo. Toiminta antaa myös mahdollisuuden kehittää yhdessä oppilaiden ja opettajien kanssa uusia museopedagogian ja kouluyhteistyön muotoja. 

Vuosina 2017-2020 Valokuvataiteen museon kummiluokka on Vuoniityn peruskoulun 9D Vuosaaresta. Kummiluokka-jaksonsa aikana oppilaat ovat tehneet Elämä on... -näyttelyn arjen kuvista museon Prosessi-tilaan sekä Helposti syttyvää -näyttelyn itsetunnosta Vuotalon galleriaan. Luokan uusin ja viimeinen näyttely, #teinipeili, on esillä Valokuvataiteen museon Prosessi-tilassa 5.3 - 24.5.2020. Vuoniityn peruskoulun kummiluokkatoimintaa voit seurata oppilaiden pitämässä blogissa

 

 

MEDIATAITOVIIKKO

 

Mediataitoviikko on mediakasvatuksen ympäri maata vietettävä vuosittainen teemaviikko. Viikon tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Valokuvataiteen museo on joka vuosi mukana Mediataitoviikon toiminnassa.
 

Mediakasvatusmateriaali tieteestä ja tiedosta

Mistä kaikkialta sinä saat tietoa? Millä eri tavoin voit kertoa asioista muille ja jakaa tietoa? Oletko törmännyt valeuutisiin? Miten arvioit tiedon luotettavuutta? Millainen merkitys tieteellä on yhteiskunnassa ja osana arkeamme?

Mediataitoviikon uuden ja innostavan materiaalin avulla voidaan käsitellä median merkitystä tiedonvälityksessä ja harjoitella tiedon luotettavuuden arviointia. Materiaali korostaa tieteen ja tutkimuksen merkitystä tiedon tuottamisessa. Se soveltuu eri-ikäisten mediakasvatukseen, aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

Materiaalin ovat toteuttaneet yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Koordinaatti, Suomen YK-liitto, Suomen valokuvataiteen museo sekä YLE Oppiminen.

Lataa Luotettavan tiedon metsäsäjät - kattava mediakasvatusmateriaali tästä!

 

 

TEHTÄVÄMATERIAALIT

 

Miten valokuvien avulla muokataan ja järjestetään ymmärrystämme maailmasta? Miten valokuvien avulla pystytään haastamaan vallitsevaa tapaa katsoa maailmaa ja nähdä asioita ja rakenteita? Valokuvataiteen museon tehtävämateriaaleista löydät näyttelykokemukseen tai valokuvaan liittyviä syventäviä tehtäviä ja kysymyksiä. Monissa tehtävissä painotetaan etenkin mediakasvatuksellista ja kuvajournalistista näkökulmaa. Materiaalien tehtävät pyrkivät innostamaan ja etsimään uusia näkökulmia valokuvaan, sen kriittiseen tarkasteluun sekä omaan kuvalliseen tekemiseen. Tehtäviä kannattaa soveltaa oppilaiden lähtötason ja taustatietojen mukaan.

 

 

PELIT

 

Suomen valokuvataiteen museon tuottamat ja lanseeraamat mobiilipelit ovat hauska tapa tutustua pimiötyöskentelyyn ja museon kokoelmiin.

Darkroom Mansion -peli perehdyttää lapset ja leikkimieliset pimiötyöskentelyyn. Pelin edetessä tutuksi tulevat valokuvavedostamisen eri vaiheet, pimiössä käytettävät välineet sekä suomalaiset valokuvajaat ja heidän teoksensa. Kaikki pelissä esiintyvät valokuvat kuuluvat Suomen valokuvataiteen museon kokoelmiin.

Arvaa kuva -mobiilipeli on osa Suomen valokuvataiteen museon vuosina 2016-2018 toteutunutta "Tulkintoja ja tietoa – oppimispolkuja avoimiin aineistoihin" -hanketta. Hankkeen tavoitteena on tehdä museon avoimia, vapaasti käytettävissä olevia digitaalisia kuva-aineistoja tutuiksi opettajille ja oppilaille sekä kehittää ja testata käytännössä uusia tapoja käyttää valokuvia ilmiöitä käsittelevässä opetuksessa. 
 

Näyttelyt

Valokuvataiteen museon kummiluokka: #teinipeili

5.3.2020 - 24.5.2020
Valokuvataiteen museon kummiluokan näyttely heijastelee nuoruuden merkitsevän ajanjakson tuntoja uuden kynnyksellä. Näyttely on esillä museon Prosessi-tilassa, johon on vapaa pääsy.

Tapahtumat

Helposti syttyvää - nuorten valokuvanäyttely itsetunnosta

"Halusimme käsitellä näyttelyssämme itsetuntoa. Valokuvasimme ajatuksia itsetunnosta eri näkökulmista. Joidenkin kuvissa näkyy huonon itsetunnon jäljet, toisissa rauhallisuutta tai voittajafiiliksiä tuottavat kokemukset. Kuvat eivät välttämättä kerro omista tunteistamme, vaan heijastelevat yleisiä kokemuksia." Helposti syttyvää on Valokuvataiteen museon kummiluokan valokuvanäyttely itsetunnosta Vuotalon galleriassa 31.10 - 24.11. 2018.

Näyttelyt

Elämä on... – kuvia nuorten arjesta

28.3.2018 - 20.5.2018
Arki on toistuvaa, se ei katoa. Usein arki on harmaata ja tylsää. Arki on vain arkea. Se on herätyskellon pirinää, bussiin juoksemista, läksyjä, kavereita, pelaamista... Kaikkea mitä haluat sen olevan. Museon kummiluokan (Vuoniityn peruskoulun 7D) näyttely esittelee arkea nuorten näkökulmasta. Näyttely on esillä museon Prosessi-tilassa, johon on vapaa pääsy.

Tule ja koe

Tehtävämateriaalit

Valokuvataiteen museon tehtävämateriaaleista löydät näyttelykokemukseen tai valokuvaan liittyviä syventäviä tehtäviä ja kysymyksiä.

Tule ja koe

Kuva-analyysia keskustellen

Kuva-analyysi oppitunnilla keskitytään tutkivaan ja keskustelevaan kuvankatsomiseen. Oppitunti perustuu Visual Thinking Strategies (VTS) –menetelmään.

Hankkeet

Arvaa kuva

Innostaako valokuvien ajoitus, sisällönkuvailu ja tulkinta? Tarjolla myös aikamatka 1950- ja 60-luvun Suomeen. Tervetuloa pelaamaan Arvaa kuva -peliä!

Tule ja koe

Vaikuttava kuva

Voiko valokuvalla vaikuttaa? Työpaja keskittyy valokuvaan vaikuttamisen, vallankäytön ja tarinankerronnan mediana.

Tule ja koe

Kuvatorstai - valokuvasta päiväkodeille ja ala-asteille

Valokuvataiteen museo tarjoaa 23.1.2020 alkaen ilmaisia ohjattuja vierailuja näyttelyihin esikoulu- ja alakouluryhmille joka torstai klo 9.30-10.15.

Hankkeet

Darkroom Mansion

Suomen valokuvataiteen museon tuottama ja lanseeraama mobiilipeli Darkroom Mansion perehdyttää lapset ja leikkimieliset pimiötyöskentelyyn.

Hankkeet

SNAP – lasten ja nuorten valokuvafestivaali

Mikä minulle on tärkeää ja mihin haluan vaikuttaa? Valokuvataiteen museon ja alueellisten valokuvakeskusten yhteishanke toi lasten ja nuorten mielipiteet ja unelmat kuvina julkisiin tiloihin ympäri Suomea. Hanke huipentui 10.–18.11.2018 valtakunnalliseen lasten ja nuorten valokuvafestivaaliin. Hankkeen rahoitti Suomen Kulttuurirahasto.

Hankkeet

Lapsen oikeudet. Plan Suomen medialukutaito -hanke

Valokuvataiteen museo osallistui vuonna 2014 Plan Suomen hankkeeseen, joka keskittyi medialukutaidon kehittämiseen.

Hankkeet

Kuvasta kirjaan

Kuvasta kirjaan (2008) oli museopedagoginen mediakasvatushanke, joka liittyi Valokuvataiteen museon teemavuoteen kuvajournalismi ja lehtikuvaus.

Museoinfo

Harry Potter -konsertti ja Tylypahkailtamat

Harry Potter -projektissa esiteltiin uudenlaista taidelaitosyhteistyötä.

Museoinfo

Mitä tapahtui todella?

Mediakasvatustyöpajan tavoitteena oli lisätä kuvaviestinnän ja median tuntemusta.