Kirjasto

Suomen valokuvataiteen museon kirjasto, lehtihylly ja lukunurkka. Kuva: Henna Helenius, Suomen valokuvataiteen museo

Etsitkö tietoa valokuvauksesta, valokuvaajista tai valokuvataiteesta? Haluatko pysyä ajan tasalla alan uusimmissa virtauksissa? Varaa aika ja tule museon kirjastoon tutkimaan valokuvakirjallisuutta tai selailemaan valokuvalehtiä.

Kirjasto

Museon kirjastossa on noin 18 000 niteen kokoelma kotimaista ja ulkomaista valokuvakirjallisuutta. Kokoelmaan sisältyy valokuvakirjallisuuden Fennica-kokoelma sekä tuhansia ulkomaisia valokuvateoksia. Kirjastoon tilataan useita kotimaisia ja kansainvälisiä valokuvalehtiä. Tutkimuskirjastoon kerätään myös alan opinnäytetöitä.

Kirjastomme on luonteeltaan käsikirjasto: voit tutustua aineistoon museossa, mutta sitä ei anneta kotilainaan.

» Katso tästä kirjaston lehtivalikoima

Kirjastoa koskevat kyselyt ja ajanvaraukset: tietopalvelu@fmp.fi

Arkisto

Asiakirja- ja leikearkistoon on koottu erityisesti yksityisten valokuvaajien ja valokuva-alan järjestöjen asiakirja-arkistoja. Lisäksi tutkijoiden käytössä on museon laaja lehtileikekokoelma, äänitteitä, kutsukortti- ja julistekokoelmat sekä Suomen valokuvataiteen museon hallinnollinen arkisto.

Arkistoa koskevat kyselyt ja ajanvaraukset: tietopalvelu@fmp.fi

Aukioloajat

Ma-to klo 10-16. Käynnistä sovittava erikseen.

 

Events
Suomen valokuvataiteen museo osallistuu Sateenkaarihistoriakuukauteen marraskuussa 2019 perustamalla museon kirjastoon sateenkaarihyllyn.
Other websites

Yksi valokuvan ilmaisumuoto on valokuvakirja.

 

Info
Valokuvataiteilijoiden liitto ry ja Suomen valokuvataiteen museo ovat antaneet Vuoden valokuvataidekirja 2018 -palkinnon Filippo Zambonin kirjalle The Komi Diary. Kirjan tekijälle myönnettävän palkinnon suuruus on 10 000 euroa.
Collection pick
Tout va bien -kirjassa JH Engström on palannut maailman metropoleista Värmlannin maaseudulle. Valokuvakirja on intiimi ja melankolinen kuvaruno ohikiitävästä ajasta.
Collection pick
Ben Kailan kirjojen luonnokset kertovat suunnitteluprosessista, jossa koko, muoto ja sisältö löytävät toisensa monien vaiheiden kautta.
Collection pick
”Kymmeniä tuhansia kilometrejä matkustettuaan he huomasivat viidakon kadonneen” Näin alkaa Merja Salon valokuvakirja Musta kasvisto
Collection pick
Vuonna 1966 helsinkiläiset valokuvaajat Mikko Savolainen ja Ismo Hölttö tekivät kesälomallaan yhteisen kuvausmatkan heille ennestään tuntemattomille Pohjois-Karjalan syrjäseuduille.
Collection pick
Vilho Setälä antoi kirjassaan Valokuvaus tieteenä ja taiteena (1940) mainion täsmällisiä ohjeita valokuvan sisältöön ja kuvakieleen liittyen.
Collection pick
Vilho Setälän (1892–1985) kuvan sisältöä määrittävistä kategorioista tarkasteltavana ovat nyt: "aines ja pintavaikutus" sekä "tiet ja veräjät".
Collection pick
“Showing movement means both man and camera have to be ready for action,” photographer, non-fiction author and researcher Vilho Setälä (1892–1985) writes in his book Valokuvaus tieteenä ja taiteena (Photography as Science and Art, 1940).
Collection pick
"Liikkeen ja liikunnan esitys vaatii toimintavalmiutta sekä mieheltä että kameralta." -Vilho Setälä, 1940
Collection pick
Otso Pietisen kirjoittamassa ja kuvittamassa sadussa Silja-tyttö näkee unta, jossa seikkailee merentakaisessa Savipeikkojen maassa.
Collection pick
The linguist G.J. Ramstedt and the archaeologist Sakari Pälsi (1882–1965) made an expedition to Mongolia in 1909. A gifted amateur photographer, Pälsi was there not only as an archaeologist, but also in the capacity of photographer.
Collection pick
Joukko nuoria kuvataiteilijoita teki uusia teoksia Suomen valokuvataiteen museon kuva-arkiston aineistoihin pohjaten.
Collection pick
Jari Silomäen Harjoitelmia aikuisuuteen (1997–2001) on kertomus nuoruudesta ja sen vaikeuksista aikuistumisen kynnyksellä.
Images Tell Stories – Vernacular photography
The photo book Images Tell Stories is a result of co-operation of two organizations, The Finnish Museum of Photography and NGO Art Travel (Odesa, Ukraine) within the international project Tandem Ukraine. It aims to draw attention to family albums and vernacular photography. The book presents photographs from the collection of The Finnish Museum of Photography, as well as photos from the albums of Ukrainian families.
Info
Leena Sarasteen 2004 valmistunut väitöstutkimus käsittelee 1950-luvun suomalaisissa kameraseuroissa tuotettuja valokuvia ja niiden yhteydessä ilmeneviä taidekäsityksiä.
Info
(23.10.2017) Valokuvataiteilija Karina-Sirkku Kurzin teos Ungleichgewicht on voittanut Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon. Syömishäiriöisten ihmisten kanssa yhteistyössä syntynyt teos saa 10 000 euron palkinnon, jonka Suomen valokuvataiteen museo ja Valokuvataitelijoiden liitto jakavat tänä vuonna ensimmäistä kertaa.
Resources
Mitkä kuvat muodostavat sen kuvaston, joka kuuluu osaksi Suomen historiankirjoitusta? Entä mitä kuvia on jätetty pois tai unohdettu? Valokuvan luoma todellisuusilluusio voi hämätä, mutta se kätkee aina taakseen valintoja ja vallankäyttöä. 
Resources
"Mielestäni valokuvakirja on parhaimmillaan aivoissa mielihyvää tuottava, kylmiä väreitä aiheuttava, kyyneleitä pidättelemään saava kokemus." Sonja Hyytiäinen kirjoittaa valokuvakirjoista ja niiden historiasta.
Address
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
See on the map Kämp Galleria
Opening hours
Mon–Fri 11am–8pm, Sat–Sun 11am–6pm
Tickets
16/6/0 €
Museokortti
Under 18 y.o. free admission
Address
The Cable Factory
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
See on the map The Cable Factory
Opening hours
Tue–Sun 11 am. – 6 pm. Wed 11 am – 8 pm
Tickets
12/6/0 €, 16/6/0 € from January 1st 2024
Museokortti
Under 18 y.o. free admission